Банки хочуть примусити нараховувати відсотки після смерті вкладника

Банки хочуть примусити нараховувати відсотки після смерті вкладника
Верховній Раді пропонують зобов'язати банки нараховувати відсотки на депозит до дня його повернення не тільки в разі перерахування вкладу самому вкладнику, але і його спадкоємцю. З такою ініціативою виступив депутат від Партії регіонів Олександр Фельдман, пише "Коммерсант-Украина".

Зокрема, автор документа зазначає, що правозахисна практика пішла шляхом припинення договору банківського вкладу в разі смерті вкладника та, відповідно, припинення нарахування процентів на депозит. Але, для отримання спадщини Цивільним кодексом встановлено проміжний термін на шість місяців.

"Якщо договір банківського вкладу було розірвано до дня смерті вкладника, а банк повернув суму вкладу спадкоємцю тільки після закінчення шести місяців, виникає питання: на якій підставі установа користувалася цими грошима?" - дивується Фельдман.

Власник депозитних коштів визначається або за законом, або за заповітом.

"Але вкладник-спадкодавець може розпорядитися банківським вкладом не тільки шляхом складання заповіту, але і якщо залишить розпорядження банку,- розповідає начальник управління роздрібних продажів Банку "Кредит Дніпро" Євген Казаков. - Спадкоємцю необхідно звернутися в державну нотаріальну контору або до приватного нотаріуса протягом шести місяців з дня смерті вкладника з відповідною заявою".

На думку юристів, банки неправомірно користуються грошима померлих вкладників.

"З одного боку, неправильно, що банк півроку користується чужими грошима, але з іншого - він адже теж не винен, що вкладник помер, і може не знати про це. Деякі установи сповіщають вкладників про закінчення терміну депозиту, а деякі не роблять цього, тому спадкоємець може і не дізнатися про наявність вкладу,- зазначив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.- Можливо, банку слід перераховувати гроші на спеціальний коррахунок в НБУ, щоб ними користувалася держава, поки не знайдуть спадкоємця".

Крім того, згідно з проектом закону, якщо документи на депозит загубляться, то спадкоємець зможе подати прохання про розкриття банківської таємниці, щоб з'ясувати, де знаходяться рахунки померлого.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що зріс обсяг депозитів населення у гривні.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.