Міжнародні аналітики лякають українців різким зниженням курсу гривні

Міжнародні аналітики лякають українців різким зниженням курсу гривні
Більшість міжнародних експертів з вірогідністю вісімдесят відсотків пророкують Україні різке зниження курсу гривні. При цьому "найчорніші прогнози" пролунали з боку найбільших друзів України - аналітиків російського державного "Сбербанку", йдеться у сюжеті "Новин 2+2".

Стрибок долара аж до дев'яти гривень напередодні прорахували і експерти Standard & Poor's, компанії, яка входить до трійки найвпливовіших рейтингових агентств світу.

Тим часом, українські фінансисти економічних передумов до істотного коливання курсу гривні не помічають.

Так, президент українського аналітичного центру Олександр Охрименко переконаний, що боятись, принаймні цього року, нема чого.

"Є бажаючі, які накупили багато валюти, продати її не можуть і вони умисно час від часу дають таку негативну інформацію, щоб паніку посіяти", - говорить він.



Нині попит на валюту низький, переконують експерти. За їхніми словами, українці її скидають, та й умов для стабільності рідної гривні цього року більше, ніж у попередні.

Так, курс валют, передусім, залежить від збалансованості експорту-імпорту та надходження інвестицій. Дефіцит зовнішньоекономічної діяльності - незначний - лише вісімсот мільйонів доларів, каже фінансовий експерт Борис Кушнірук. Для порівняння, минулого року він сягав п'яти мільярдів. Інвестицій порівняно з 2012-им - на два мільярди доларів більше. Таким чином, експерт вважає, що знецінення гривні можливе, коли його накрутить політика. Він не виключає провокацій напередодні підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС.

"На строкових рахунках 340 млрд грн, 80 з чимось мільярдів на поточних рахунках і на руках 230 млрд гривень. Якщо хоча б частка цих власників грошей кинеться скуповувати валюту, у Нацбанку не буде можливості втримати стабільність, таким чином, головне - не допустити провокацію і паніку у населення", - заявив Кушнірук.

Якщо ж укладання угоди не зірветься, долар, навпаки, може подешевшати.

"Буде так багато заходити валюти, що треба буде її викуповувати, щоб у нас вона навпаки не стала із восьми сім, це теж проблема", - додав експерт.

Тим часом, аналітик Дмитро Яблоновський з прогнозами щодо курсу гривні не поспішає. На його думку, "Нацбанк - установа теоретично незалежна, за фактом такою не є, тому інколи випадає із законів економіки і стримує гривню своїми стратегічними запасами".

"В нашій поточній ситуації, коли за допомогою покупки або продажу, Нацбанк фактично стримує курс, не можна робити прогноз, потрібно просто вірити чи не вірити тому, що говорить Нацбанк", - сказав Яблоновський.

А отже, питання залишається у тому, як надовго вистачить Нацбанку резервів, які нещодавно впали до найнижчого рівня з 2006 року.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.