Держборг України на кінець року сягне трильйона гривень - гроші заберуть у Донбасу

Держборг України на кінець року сягне трильйона гривень - гроші заберуть у Донбасу
Уряд пропонує Верховній Раді внести чергові зміни до державного бюджету України на 2014 рік. Вони стосуються "врегулювання питань державного та гарантованого державою боргу у зв'язку зі значною девальвацією національної валюти".

Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Причинами знецінення гривні називають соціально-економічну та фінансову нестабільність, що підсилена анексією АР Крим та воєнною агресією на Сході України.

У держбюджеті-2014 граничний обсяг державного боргу становить 806 млрд грн і він розрахований, виходячи з курсу долара по 12 грн. А 60% боргу складають зобов'язання саме у валюті. Враховуючи, що нині курс долара становить 15-16 грн, Мінфін пропонує збільшити обсяг держборгу на 161 млрд грн - до 968 млрд гривень, тобто, майже до трильйона.

Крім того, у проекті змін до державного бюджету на 2014 рік також передбачається збільшити розміри державних внутрішніх та зовнішніх запозичень та обсяги їхнього погашення. Водночас на 3 млрд 44 млн грн хочуть скоротити витрати на підтримку вугільної та торфодобувної промисловості у зв'язку з воєнною агресією на Донбасі.

Також мають збільшити видатки на виплату кредитів, які брали ДП "Укрмедпостач", під державні гарантії для реалізації проектів "Циклон-4" та "Створення Національної супутникової системи зв'язку", а також для реалізації завдань та здійснення заходів, передбачених Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Внесенням змін до держбюджету Мінфін сподівається збалансувати головний кошторис України і це дасть змогу оперативно вирішити питання стосовно виконання зобов'язань за державним та гарантованим державою боргом.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.