ЄБРР погіршив падіння ВВП України в цьому році в півтора разу – до 5%

ЄБРР погіршив падіння ВВП України в цьому році в півтора разу – до 5%
У 2015 році падіння ВВП України складе 5%. Такий прогноз оголосив Європейський банк реконструкції та розвитку. Ще торік у вересні ЄБРР називав у півтора разу кращу цифру – 3%, але також падіння.

"Економіка України залишається у важкому стані. Число загиблих на Сході України зростає, незважаючи на припинення вогню. Міжнародні резерви скоротилися до одного місяця імпорту, незважаючи на контроль за рухом капіталу, і потреби в зовнішньому фінансуванні вище, ніж передбачалося раніше", - наголошується в дослідженні ЄБРР "Регіональні економічні перспективи", яке цитує "Інтерфакс-Україна".

ЄБРР вказує, що державний борг по відношенню до ВВП стрімко зростає, фіскальний і квазі-фіскальний тиск залишається значним, а банківський сектор страждає від відтоку вкладів і девальвації гривні. Введені адміністративні обмеження також призвели до появи де-факто подвійного курсу на валютному ринку.

"Енергетична безпека залишається серйозною проблемою через брак вугілля і невизначених довгострокових перспектив поставок російського газу після завершення "зимового пакета" - укладеної в жовтні 2014-го угоди. До цього часу транзитний потік газу до Європи через Україну не був порушений, але можливе припинення поставок протягом зимового сезону залишається джерелом занепокоєння", - звертають увагу експерти банку.

На їхню думку, необхідне, але хворобливе реформування економіки України в 2015 році продовжиться за підтримки програми Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Але ризики зовнішнього рефінансування, невизначеність щодо обсягів і термінів міжнародної фінансової допомоги та збитки, завдані інфраструктурі та виробничим потужностям на Донбасі, всі разом будуть стримувати зростання в 2015 році, результатом чого стане триваючий економічний спад", - вважають у ЄБРР.

Його експерти оцінили падіння ВВП України в 2014 році в 7,5%, що краще їх первинних прогнозів, пояснивши такий результат високим урожаєм і меншим, ніж очікувалося, імпортом газу.

На минулому тижні Світовий банк також погіршив прогноз зниження ВВП України в 2015 році до 2,3% із 1% у жовтні 2014 року.

Державний бюджет України на 2015 рік побудований на консервативному сценарії розвитку ситуації, який передбачає падіння ВВП на 4,3% при інфляції 13,1%.

Тим часом українці все менше довіряють банківській системі і забрали майже 40% валютних депозитів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.