Про реструктуризацію зовнішнього боргу України домовлятиметься західна компанія

Про реструктуризацію зовнішнього боргу України домовлятиметься західна компанія
Гучні заяви про отримання величезних грошей від МВФ стали ширмою, за якою Україна фактично визнала свій дефолтний стан. Уряд Яценюка офіційно увійшов у процес реструктуризації зовнішнього боргу. Все це нагадує ситуацію 1999 року. Тоді Україна не визнала свій дефолт, проте пішла на реструктуризацію.
Ці процеси відбуваються по-різному, однак для кредиторів вони напрочуд схожі. Їм доведеться запастися терпінням, а частину боргів - зовсім пробачити. Про це пише "Економічна правда".

Кабмін зобов'язав міністра фінансів Наталію Яресько укласти договір про призначення фінансовим радником Lazard Frères SAS, французький підрозділ американської Lazard Group. Саме ця компанія буде допомагати реструктуризовувати зовнішній борг, який на 2015-2018 роки складає близько 11 млрд доларів.

За свою роботу Lazard Frères SAS отримає винагороду в розмірі 0,18% від суми закриття угоди або максимум 19,8 млн доларів. За розрахунками уряду, оплата буде забезпечена за рахунок коштів держбюджету, призначених на обслуговування держборгу в 2015 році. По останньому актуальному курсу це – понад 600 млн грн.

Необхідність залучити зовнішнього консультанта для рефінансування боргів уряд аргументує неможливістю України в даний момент вийти на ринок з новими позиками на ринкових умовах. А виплата зовнішнього боргу за рахунок поточних доходів бюджету вилучає з економіки життєво важливі ресурси.

У Кабміні зізнаються, що залучення однієї з найбільших світових фінансових консалтингових компаній в якості радника уряду для "перепрофілювання зовнішнього боргу та проведення угоди щодо зміни умов діючих позик" - одна з умов, що передують новій програмі з МВФ для збалансування бюджету та оптимізації боргів.

Чому радником була обрана Lazard Frères, в Кабміні не коментують. Тендер на залучення цієї компанії не проводили, хоча в законодавстві такої норми і немає.

Більшість українських фахівців сходяться в тому, що дефолт Україні поки не загрожує. Всі останні кроки уряду вони розцінюють більше як спробу прищепити кредиторів - наскільки ті готові йти на поступки Україні.

Нагадаємо, остаточно затвердити рішення про виділення Україні додаткових 17,5 млрд доларів кредиту Рада директорів МВФ має протягом двох-трьох тижнів. Загалом протягом найближчих чотирьох років розмір фінансової допомоги від МВФ та інших донорів може скласти до 40 млрд доларів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.