Скасовують "зарплатне рабство": українцям хочуть дозволити самим вибирати банк для отримання виплат

Скасовують "зарплатне рабство": українцям хочуть дозволити самим вибирати банк для отримання виплат
Доба так званого "зарплатного рабства" в Україні, схоже, добігає кінця. У червні суд зобов'язав Кабінет міністрів скасувати його скандальні рішення про примусове переведення бюджетників у державні банки. А згодом у Верховній Раді з'явились одразу два законопроекти, які передбачають покарання за такі дії.
Коли кожен громадянин зможе особисто обирати банк для отримання зарплати чи пенсії, і як це допоможе зростанню економіки, йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

До Асоціації захисту фінансових прав щомісяця звертаються в середньому десять людей зі скаргами на роботодавців, які заганяють їх у жорсткі рамки щодо вибору банку для отримання заробленого. Після візиту представників Асоціації на підприємства були випадки, коли роботодавці переглядали свої рішення, які їм "продиктували" з Грушевського в Києві.

Більшість людей просто не наважуються відстоювати свої права, побоюючись санкцій керівництва. А дарма, адже за останні три квартали більше 50 банків випали з банківської сфери України. І якби клієнти могли власноручно обирати собі банк, багатьох проблем би не було, запевняють у Міжбанківській асоціації членів платіжних систем.

Банк надійний, відділення чи банкомат – поряд із помешканням чи роботою, широкий спектр електронних послуг. У вільному виборі банку – не лише побутова зручність особисто для клієнта. Коли людина без примусу обирає фінустанову, вона не біжить знімати всі гроші з картки, як із нелюбим банком. А що більше в країні безготівкових розрахунків, то більше її ВВП – це вже результати досліджень у країнах Східної Європи. Адже підприємства не зможуть сховати свої прибутки і муситимуть сплачувати податки, що допоможуть економіці.

Експерти ринку не приховують втіхи: Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ледь не історичне рішення – визнав протокольні рішення уряду, якими він змушував державні підприємства видавати зарплату лише в державних банках, незаконними і скасував їх.

А вже незабаром за нав'язування банку своїм підлеглим може з'явитися стаття і в кримінальному кодексі. У парламенті з'явилися одразу два законопроекти – один із них передбачає за такий примус адміністративну, інший – кримінальну відповідальність. Експерти виступають саме за жорсткий варіант, бо інакше, мовляв, у нашій країні не розуміють.

У цих законопроектах згадуються і пенсіонери. Вони матимуть право змінити банк виплати пенсій, повідомивши про це Пенсійний фонд не менше, ніж за п'ять днів до видачі пенсії. Та й для самих підприємств вільний вибір банку вигідний. Адже, скажімо, за кожну тисячу гривень зарплати через державний банк слід заплатити 4 грн. У приватному банку такої комісії немає. Тож перший крок для подолання так званого "зарплатного рабства" – це рішення Окружного адмінсуду столиці. Остаточний крок, очікують експерти, зроблять до кінця цього року, коли парламент, як вони сподіваються, ухвалить бодай один із двох законопроектів.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.