З 1 вересня в Україні різко дорожчає електроенергія. Як економити?

З 1 вересня в Україні різко дорожчає електроенергія. Як економити?
З завтрашнього дня на українців чекає другий етап подорожчання електроенергії.

Тариф для так званого першого блоку споживання (до 100 кВт*год) зросте на 25% — до 45,6 коп/кВт*год, на стільки ж для другого блоку (до 600 кВт*год) — до 78,9 коп/кВт*год

Хіба що ті, хто витрачає ще більше (це величезні будинки, використовують електрокотли, бойлери тощо), відбудуться легким переляком. У них подорожчання всього на 5% — до 147,9 коп/кВт*год

Наприклад, зараз 200 кВт, які в середньому витрачає сім'я в місяць обійдуться в 126 грн, з 1 вересня за аналогічну кількість кіловат буде платити близько 160 грн. Але це тільки початок. Згідно з планом, до 2017 року за таку ж кількість кіловат будемо платити 327,6 грн.

За словами директора Інституту енергетичних досліджень Дмитра Марунича, це занадто швидкий стрибок, який потягне за собою заборгованість по оплаті. «З початку року населення сплачувало лише 91% від загальної цифри оплати електрики. У минулі роки рівень оплати був близький до 100%, а іноді в літні періоди була і переплата. Далі динаміка буде тільки погіршуватися. Уряд могло враховувати соціальний криза і розтягнути подорожчання ще на пару років», — вважає експерт.

Юристи кажуть, що без рішення суду світло за несплату відключити не мають права. «Без рішення суду відключення — це самоуправство. Навіть під час суду або апеляції послуги продовжують надаватися», — запевняє юрист Іван Ліберман.

Як економити

Втім, є варіант економити. Влада встановили 50%-ву знижку на тариф у нічний час (з 23:00 до 7:00). Але для цього, щоправда, потрібно встановити двозональний лічильник, вартість якого близько 500 грн.

А тому поки українці обговорюють в основному варіанти простіше. «Я, як і мої батьки в 90-х, буду економити: менше користуватися феном, щипцями і вимикати скрізь світло. Проблема тільки в нагріванні води. У нас маленька дитина, вода в бойлері нагрівається, а він намотує 300-400 кВт», — розповіла мешканка Запоріжжя Катерина.

Кияни Олена і Олексій вважають, що можна просто відмовитися від зайвих зручностей. «Варто менше користуватися кондиціонером, гаджетами, які заряджаються від мережі. Прати руками ніхто не змушує, але можна це робити в нічний час, коли електрика буде дешевше. Якщо, звичайно, встановити лічильник», — зазначила пара.

А ось електрики радять хоча б замінити звичайні лампочки розжарювання на енергозберігаючі. «Енергозберігаюча лампа потужністю 20 Вт створює світловий потік такий же, як і у звичайної лампи розжарювання 100 Вт. В середньому кожна лампочка коштує 75-100 грн, раз в місяць варто витратитися і півроку економити на оплату електрики. Пенсіонерам стане в нагоді», — сказав електрик Олександр.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.