Західінкомбанк готовий відібрати у Житомира за борги районну котельню № 6

Західінкомбанк готовий відібрати у Житомира за борги районну котельню № 6
Бездіяльність мера Житомира Володимира Дебоя призведе до втрати 25% теплопостачання міста, яке, за висновками експертів ринку, при розумному підході може давати річний оборот в 50 млн.грн. та прибуток в міський бюджет - 5 млн.грн.

В Житомирі, районна котельня №6 по вул.. Жуйко є найбільшою в місті. Вона забезпечує чверть міста теплопостачанням, зокрема надає тепло і гаряче водопостачання в житлові будинки, дитячі садки, школи, лікарні, іншим бюджетним та комерційним установам.

Вся почалося ще 17.08.2007, коли Житомирська міська рада надає дозвіл Орендному підприємству теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" на отримання кредиту із заставою майна комунальної власності міста, а саме районної котельні №6 по вул. Жуйко із балансовою вартістю 14,728 млн.грн.

30.08.2007 року було укладено кредитний договір між Орендним підприємством теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" із Західінкомбанком на кредитну лінію в 10 млн.грн., терміном на 5 років (до серпня 2012). Згідно договору, поручителем виступала мерія в особі міського голови (тоді, Шелудченко – прим.). Під заставу банку заклали все обладнання та будівлю самої котельні №6 .

Вже через 2 роки, 30.09.2009 року, міська влада приймає рішення вилучити й передати майно комунальної власності, в т.ч. й заставне (без згоди банку), з Орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" на баланс новому Комунальному "Житомиртеплокомуненерго". При цьому мерію не хвилювало, що на Орендному підприємству залишився кредит, виплата якого здійснювалась за рахунок отриманих від роботи на комунальному майні коштів. Вже після передачі майна, Орендне підприємство "Житомиртеплокомуненерго" самотужки, аж до листопада 2010 року, проводило розрахунки з банком за кредитним договором.

- Після того, як мерія прийняла рішення й забрала засоби (обладнання) й котельню, за допомогою яких Орендне підприємство могло заробляти кошти й нормально працювати, фінансовий стан підприємства поступово погіршувався, ми з часом уже не могли виконувати зобов’язання перед кредиторами, перестали платити відсотки банку – говорить директор Орендного підприємства теплових мереж "Житомиртеплокомуненерго" Валерій Огородник.

01.11.2010 року було порушено справу про банкрутство. Після цього Західінкомбанк почав пред’являти претензії вже не Орендному підприємству, а поручителю по кредитному договору – мерії Житомира в особі міського голови (вже новому меру Володимиру Дебою – прим.)

- Я пропонував мерії й безпосередньо Дебою вихід з цієї проблеми, яку створила попередня міська влада. При умові, якщо віддають Орендному підприємству "Житомиртеплокомуненерго" назад в оренду заставне майно (котельню №6) і дають нормально працювати, то приблизно через 2 роки я виплачу відсотки й тіло по кредиту Західінкомбанку та, відповідно, зніму проблему з міського бюджету в розмірі 12 млн.грн. Позиція мера з цього приводу однозначна – це не вашого рівня питання, - розповідає Огородник.

Як стало відомо, Західінкомбанк збирається через суд забрати районну котельну №6 у міста як заставне майно. Мерія ж міста, як поручитель, в особі міського голови, мабуть без проблем готова віддати.

Можна зробити лише один висновок: навіщо меру відстоювати котельню, що може при нормальній роботі давати гроші в міський бюджет щорічно 5 млн. грн. ( а борг банку всього 12 млн), коли через схему передачі котельні банку (як заставного майна), можна отримати відступні у власну кишеню.

За словами аналітиків ринку, котельня №6 в місті Житомир - це стратегічний для міста об’єкт, який належить громаді міста й в мерії абсолютно не розуміють ризиків передачі його в приватні руки.


Західінкомбанк готовий відібрати у Житомира за борги районну котельню № 6


Західінкомбанк готовий відібрати у Житомира за борги районну котельню № 6


Західінкомбанк готовий відібрати у Житомира за борги районну котельню № 6

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.