Через кредити, які бере міська влада, в результаті страждають прості мешканці Житомира

Через кредити, які бере міська влада, в результаті страждають прості мешканці Житомира
Через кредити, які так легко бере міська влада, в результаті страждають прості мешканці Житомира.

Саме кредитне ярмо стало причиною загрози того, що житомиряни можуть залишитися без котельні по вулиці Жуйко.

Шість років тому міською владою було взято 10 млн.грн. кредиту на погашення заборгованості по зарплаті під заставу комунального майна.

Як повідомляють у прес-службі міськради, цей кредит з 2007 року ніхто не виплачував.

Природно, що за 6 років сума до оплати збільшилася майже вдвічі - до 16,2 млн.грн.

Незважаючи на те, що в той час Житомиртеплокомуненерго було приватним підприємством, влада поручилася за кредит і поставила в заставу котельню по вул. Жуйко, 12 за 10 млн.грн. кредиту в заставу віддали стратегічний об'єкт міста вартістю 300 млн.грн.

За останні 2 роки велися судові справи, але в даний час існує реальна загроза втрати тепло-генеруючого об'єкта міста шляхом відчуження котельні.

Рішення депутатів про одержання кредиту порушує низку законів України, адже об'єкт комунальної власності не може бути передана у заставу за кредитом на той час орендного (фактично приватного) підприємства.

Тепер котельню, яка надає тепло і гарячу воду для 357 об'єктів, має найбільші в місті потужності, найкраще обладнання, банк може вилучити з власності міста.

Пояснення просте: протягом 6 років кредит і відсотки ніхто не виплачував, хоча саме орендне підприємство справно отримувало кошти від населення за послуги теплопостачання, що майже втричі перевищували суму кредиту разом з відсотками.

За 2010-2011 рр.. підприємство отримало близько 14,5 млн.грн. від населення за послуги теплопостачання.

Ці кошти могли спрямовувати на погашення кредиту, проте гроші йшли на оплату правової допомоги, коли в штаті було 6 юристів (780 тис.грн.), Заробітну плату керівника (понад 360 тис.грн.), Премії працівникам (500 тис.грн. ), утримання власного авто керівника (200 тис.грн.), санаторний відпочинок, інші кошти були використані на закриття заборгованостей минулих років (не кредиту), купівлю матеріалів, ремонти і підрядні роботи.

Кредит минулих років у будь-якому випадку місту доведеться повернути. Якщо не зробити цього добровільно, банк забирає заставу - стратегічний об'єкт - котельню по вул. Жуйко, 12.

До речі, у філії Житомирського відділення банку повідомляють, що банк не виступав ініціатором застави саме цього об'єкта. Це могло б бути інше майно, вартість якого не перевищувала б суму кредиту в 30 разів.

В результаті зустрічі мера Житомира з керівництвом житомирського філії «Західінкомбанк», було прийнято рішення про повернення кредиту протягом наступних 3 років.

Керівник підприємства Дмитро Рогожин підтверджує: вперше за 23 роки «Житомиртеплокомуненерго» почало платити податок на прибуток, адже протягом останніх 2 років підприємство працює прибутково, причому без підвищення тарифів.

При відчуженні котельні, тарифи для населення можуть зрости в кілька разів, а щомісячна платіжка за теплопостачання вирости на 300-400 грн. для кожної сім'ї.

Чи підтримають депутати пропозицію перекредитування шестнадцатімілліонного кредиту, або просто-напросто віддадуть котельню вартістю в 300 млн.грн. в приватні руки, дізнаємося вже скоро - 28 березня 2013 року під час сесії міської ради.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.