Як влада Житомира економитиме в період військового кризи?

Як влада Житомира економитиме в період військового кризи?
Сьогодні, 29-го січня, відбудеться бюджетна сесія міськради, на якій повинні прийняти головний документ Житомира - бюджет на 2015 рік.

До цієї дати депутати працюють у профільних комісіях, громадські активісти та члени виконкому ретельно вивчають документи, куди і в яких обсягах будуть йти кошти, а житомиряни продовжують бути байдужими до суспільно-політичних справ у місті.

Як планує економити влада?

Днями з'явилася інформація, що в. о. міського голови Любов Цимбалюк дала доручення знайти гроші на харчування учнів 1-4 класів, тому що вони, згідно з Держбюджетом, не передбачені в міському бюджеті. Ще пізніше на сайті мерії написали, що в цілях економії Любов Цимбалюк ініціює скорочення витрат на 50% по висвітленню діяльності міської ради.

За словами начальника департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Сергія Гаращука є кілька інших серйозних перспектив економії коштів, зокрема йдеться про скорочення витрат на районні ради: «Є пропозиції оптимізувати їх у міському бюджеті (тобто ліквідувати поради), і як заощадити на робочому апараті, так і на змісті цих приміщень».

У міському бюджеті є дефіцит на утримання шкіл і лікарень. Так, не вистачає майже 34 мільйони гривень на освіту і 18 мільйонів гривень на охорону здоров'я: «Якщо покрити ці витрати з тих грошей, які є зараз, то не вистачатиме ресурсів на інфраструктурні питання - це і прибирання, і освітлення, і т. п. Тому ми будемо звертатися і у Верховну Раду, і Кабінет Міністрів України, профільного Міністерства».

У той же час Сергій Гаращук просить у всіх, хто аналізує бюджет, не розглядати цифри поверхнево, а вникати в суть питання. Так, начальник каже, що більше 4 мільйонів гривень на кладовища - це необхідна сума, адже не можна жартувати з не доглянутістю цих місць. Також, пан Сергій просить не спекулювати на питанні «вічного вогню», тому що це наша спадщина і повагу до людей, які захищали землю.

Що про бюджет думають громадські активісти?

Член виконавчого комітету, громадський активіст Владислав Пучич говорить, що нинішній проект бюджету ніяк не відповідає військової ситуації в країні: «Це не бюджет війни. У пріоритетах абсолютно не помітна підтримка Збройних сил або волонтерських рухів. В бюджеті є необґрунтовані статті витрат. Наприклад, на висвітлення діяльності міськради».

За словами Владислава, 180000 гривень йде на програму з нагородження громадян, і його обурює, що це відбувається в той час, як у нас військова ситуація: «Є речі другорядні, тому потрібно затягувати пояси. Банальне бомбосховище в занедбаному стані, а ми витрачаємо 21 мільйон гривень на школи естетичного виховання».

Колеги Владислава говорять і про те, що пора закладати інвестиційні витрати, а не забезпечувати існування.

Хто до кого прислухається, і прокинеться у житомирян відповідальність за стан справ у місті покаже не тільки сесія міськради, але і 2015 рік. З десятка опитаних житомирян, про опублікований проект бюджету на сайті міськради нічого не знають, і справи особливого, до нього вони не мають.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.