Чи не розвалиться будинок? Таке питання виникає у житомирян, які живуть по вулиці Першого травня

Чи не розвалиться будинок? Таке питання  виникає у житомирян, які живуть по вулиці Першого травня
Чи не розвалиться будинок? Таке питання нерідко виникає у житомирян, які живуть по вулиці Першого травня в будинках № 57 та № 59-а.

Глибокі тріщини пролягли по фасадах цих будинків, а якщо поруч почнеться будівництво багатоповерхівки, чого домагається одна з фірм, то довколишні будинки можуть взагалі розвалитися ...

Біля будинку № 59-а, незважаючи на мороз, зібралися мешканці, щоб розповісти про свою біду.

- П'ять років ми боремося проти незаконного будівництва поряд з нами, тільки за останні півтора року пережила дев'ять судових засідань, - каже Людмила Полякова і показує обнесену дерев'яним парканом ділянку. - Там будівельна фірма планувала звести багатоповерховий будинок. Проект цей, як розповідають мешканці, громадських слухань не пройшов. Даючи дозвіл на будівництво, чиновники і забудовники не порадилися з мешканцями найближчих будинків. А вони категорично проти цього будівництва.

- По-перше, новий будинок закриє нам сонце, ми будемо жити, як у льоху, - говорить Полякова. - По-друге, будівельники зріжуть дерева у дворі, займуть прибудинкову територію, де гуляють мами з дітьми та відпочивають пенсіонери. Затрудняється під'їзд автомобілів до нашого будинку, тобто в разі потреби ні пожежники, ні лікарі до нас швидко не доберуться.

Є ще одна проблема, яка змушує людей боротися проти незаконного будівництва, - у будинках № 59-а та № 57 з'явилися наскрізні тріщини. У будинку № 59-а тріщини є не лише на фасаді, але і на несучих стінах і навіть у багатьох квартирах, наприклад, в 24-й,
27-й і 30-й. Все це викликає у людей тривогу за своє життя і цілком природне запитання: а чи не розвалиться будинок, якщо поруч почнеться будівництво?

- Більше 20 років тому на цій вулиці поруч із п'ятиповерховим будинком розпочалося будівництво багатоповерхівки. Коли її звели, виявили великі тріщини в п'ятиповерховому будинку. Її мешканці забили тривогу. У жовтні 1991 року депутати міськради, порадившись із фахівцями, прийняли рішення - призупинити подальше будівництво поруч. У 1992 році сесія міськради підтвердила це рішення. Пройшли роки, і одна фірма вирішила відновити будівництво, незважаючи на протести мешканців та депутатів-комуністів. Ми дуже активно боролися проти цього будівництва, і в 2010 році виконком Житомирської міськради встав на нашу сторону. Але будівельна фірма продовжувала орендувати ділянку землі, і її директор через суд намагався відновити будівництво. І все ж ми довели свою правоту в суді, - коментує депутат Житомирської міськради Зінаїда Стрякіна.

Однак, це ще не повна перемога.

- Забудовник, будучи депутатом міськради, робить все, щоб за допомогою депутатів-підприємців продовжити оренду ділянки, тому загроза відновлення незаконного будівництва залишається, - каже Зінаїда Стрякіна. - На останній сесії міськради не вистачило двох голосів, щоб призупинити оренду цієї ділянки. Солідарність депутатів-підприємців взяла гору над законом. А це означає, що жителів вулиці Першого травня чекають нові суди ...

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.