Розраховуємо навантаження на фундамент

Розраховуємо навантаження на фундамент
Мета цих розрахунків, полягає у визначенні впливу навантажень на фундамент. Необхідно пам’ятати, що сумарне навантаження складається з постійних і тимчасових навантажень.

До постійних навантажень відносяться:

-вага всього спорудження з усіма стінами і дахом;
-вага самого фундаменту;
-обладнання та меблі, що знаходиться в будинку;
-люди, які проживають на цій площі.
До змінних навантажень відносяться атмосферні явища, такі як вітер, сніг.
Для розрахунку навантаження необхідно знати питому вагу споруди (наприклад, питома вага одного квадратного метра каркасно-панельного дерев’яного будинку товщиною 150 мм з утепленням, становить від 30 до 50 кілограм на метр квадратний, а дерев’яний будинок має питому вагу від 70 до 100 кілограм на метр квадратний). Питома вага одного кубометра залізобетонного або бетонного фундаменту становить 2550 кілограмів на метр кубічний.

Питома вага одного квадратного метра горищного дерев’яного перекриття з утепленням становить до 100 кілограм на метр квадратний. Питома вага покрівлі металочерепиці доходить до 35 кілограм на метр квадратний (в залежності від товщини покрівлі). При розрахунку береться максимальна цифра питомої ваги для створення запасу міцності. Питому вагу будівельного матеріалу множимо на об’єм конструкції, таким чином отримуємо вагу всієї конструкції і множимо її на коефіцієнт надійності щодо навантаження (1,2).
Величина змінного навантаження залежить від району будівництва. Наприклад снігове навантаження доходить від 80 кілограм на метр квадратний. При розрахунку загального навантаження на ґрунт, до ваги будинку необхідно додати вагу фундаменту, попередньо визначивши його розміри. Глибина фундаменту залежить від виду ґрунту ( не пучині – глибина не менше 0,5 метра, незалежно від глибини промерзання), пучині (супіщані) – не менше ¾ частини розрахункової глибини промерзання, але не менше 0,7 метра.
Кожен вид ґрунту має свою величину несущої здатності без опадів – це розрахунковий опір ґрунту вимірюється з кілограму на метр квадратний. Наприклад супіщаний ґрунт — три кілограма на квадратний сантиметр, глинястий ґрунт від 2 до 4 кілограм на сантиметр квадратний, залежно від коефіцієнта пористості (чим він більший від 0,5 до 0,8, тим менше розрахунковий опір). Опір піщаних ґрунтів, якщо крупний пісок становить від 6 до 5 кілограмів на сантиметр квадратний, якщо пісок дрібний при маленькій вологості, його опір від 4 до 3 кілограмів на сантиметр квадратний.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.