Безкоштовного житла для молоді не буде!

Безкоштовного житла для молоді не буде!
17 серпня 2011 року в облдержадміністрації відбулося засідання круглого столу щодо обговорення проекту Закону України «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом».

У засіданні взяли участь заступник начальника головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту Олександр Антонюк, голова комісії з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму громадської ради при Житомирській облдержадміністрації, голова молодіжного парламенту Житомирщини Валерій Прокопчук, директор Житомирського регіонального управління Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Павло Шестопалов.

Учасники круглого столу через засоби масової інформації звернулись до громадян Житомирщини, в першу чергу молодих, які мають проблеми з житлом, з проханням вносити свої пропозиції, думки, зауваження, адже це перший законопроект, який має на меті врегулювання всіх питань, пов’язаних з молодіжним житловим будівництвом.

В даному законопроекті, наголошувалося на засіданні, передбачається закріплення таких основних механізмів забезпечення житлом, як:

- Надання пільгових довгострокових державних кредитів на будівництво (реконструкцію) чи придбання житла за рахунок державного та місцевих бюджетів;
- Іпотечне пільгове кредитування за рахунок власних та залучених коштів Фонду;
- Сприяння створенню молодіжних житлових комплексів;
- Надання часткової компенсації %-ї ставки кредиту, виданого на будівництво, реконструкцію чи придбання житла;
- Надання державної підтримки для будівництва або придбання житла;
- Надання житла в оренду, без права його викупу;

— Треба чітко зрозуміти одну річ, безкоштовного житла для молоді, як це було у радянські часи вже ніколи не буде, заявив директор Житомирського регіонального управління Державного Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Павло Шестопалов.

Крім того, в державному бюджеті планується щорічно передбачати кошти для поліпшення житлових умов не менше 10% молодих сімей, які потребують житла. На даний момент проводиться уточнення списків молодих людей до 35 років, які перебувають на чергах у відділах обліку у міськвиконкомах, сільських, селищних радах, у відомчих організаціях. Таких сьогодні є 17 тисяч.

До кінця року буде відома реальна кількість молодих людей, що потребують житла.

У Житомирі наразі завершується будівництво 2х будинків – 10-ти поверхівки по вулиці Щорса на 120 квартир, та на вулиці Івана Богуна.

Цікавий той факт, що у Житомирі на суму повернутих державі грошей за кредити на молодіжне житло за 10 років, зараз надано всього 7 аналогічних кредитів.

Проектом закону, що розглядався на засіданні круглого столу, передбачається також спрямування ПДВ, який сплачують забудовники, до спеціального фонду при Кабінеті Міністрів України. Ці кошти в подальшому будуть використовуватись лише для потреб придбання житла для молоді.

Обговорення проекту триватиме до 27 серпня.

Детальніше можна ознайомитись .

Законопроект визначає забезпечення громадського контролю за реалізацією законодавства з питань забезпечення молоді житлом. Зазначені функції покладаються на громадську раду з питань контролю за державною підтримкою забезпечення молоді житлом при Президентові України.

Безкоштовного житла для молоді не буде!


Безкоштовного житла для молоді не буде!


Крім того проектом Закону передбачені:

- зміни до бюджетного законодавства, зокрема щодо планування видатків державного бюджету на державну підтримку забезпечення молоді житлом виходячи з розрахунків, що передбачають можливість забезпечити житлом у відповідному році кількість молодих сімей не менш 10 відсотків від загальної кількості таких сімей у державі;

- можливість спрямування коштів, що надходять від сплати податку на додану вартість суб‘єктами господарювання, які здійснюють будівництво житла для молоді, до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням для фінансування державної підтримки забезпечення молоді житлом;

- здійснення перерозподілу бюджетних призначень між головними розпорядниками бюджетних коштів з урахуванням пріоритетності спрямування зазначених коштів на реалізацію державної житлової політики, зокрема і забезпечення молоді житлом, тощо.


З проектом Закону України «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» можна ознайомитись на сайті головного управління: розділи “Головна” чи “Молодь” далі “Молодіжне житлове будівництво”.

Свої пропозиції, зауваження можна надсилати на електронну адресу zitomir-fond@ukr.net

Автор статьи: Сергій Харчук

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.