Зникне іпотека в Україні - буде дефіцит квартир

Зникне іпотека в Україні - буде дефіцит квартир
Дефіцит квартир очікує українців. Особливо в первинному сегменті. Забудовники закінчують спорудження старих об'єктів і не починають нових - через брак ресурсу.
Фінансувати будівництво банки не ризикнуть, а попиту на іпотечні позики - з боку реальних покупців - теж не вистачає.

Іпотечні позики зникають. З 50 українських банків, які пропонували такі кредити на початку року, тільки 18 установ видавали їх за станом на початок жовтня. За листопад їх число ще скоротилася. Гривні мало, і вона дуже дорога.
Андрій Осипов, начальник відділу роздрібних кредитних продуктів: "Досить проблематично середньостатистичному українцеві отримати кредит і тим більше його оплачувати. Ставки високі, і це є причиною того, що іпотечні програми скорочуються, тому що попиту немає".

Останніх потенційних позичальників дехто відваджує навмисно. Для цього підвищили ставки не на 2-3%, як більшість установ. А відразу на 6-7%, щоб клієнт не звертався і не фіксував факт відмови. Ще ряд структур взагалі відклали запуск іпотечних програм до поліпшення ситуації в економіці.

Костянтин Вайсман, голова правління комерційного банку: "Українська структура ринку така, що відсутній маркетмейкер, який задає такі дешеві ставки як у Росії. Там в Росії менше 10%. Хороша іпотека, з моєї точки зору - більш-менш прийнятна - в районі 10 -12%. Тоді це можна назвати іпотекою. Все що вище 12 - це квазііпотека ".

Щоб запустити справжню іпотеку, тобто дешеву і на кілька десятиліть, треба, щоб напруга на світових фінансових ринках спала, рівень інфляції скоротився, і, як наслідок, зменшилися кредитні ставки. І навіть за оптимістичними оцінками, на це можна розраховувати не раніше, ніж за рік.

Источник: http://www.svdevelopment.com/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.