Іпотечні портфелі комерційних банків продовжують скорочуватися

Іпотечні портфелі комерційних банків продовжують скорочуватися
Іпотечні портфелі комерційних банків продовжують скорочуватися: за вісім місяців поточного року обсяги виданих банками кредитів на покупку нерухомості стиснулися на 5,5%. При оптимістичному сценарії скорочення ринку може призупинитися у наступному році.

За даними Національного банку, залишок кредитної заборгованості населення за позиками, залученим у банків на покупку, будівництво та реконструкцію нерухомості, на початок вересня склав 77,5 млрд. грн. Таким чином, за перші вісім місяців іпотечний портфель банківської системи скоротився на 4,5 млрд. грн. (Або 5,5%).

Незважаючи на наявність пропозиції на ринку, попит на іпотеку з боку населення практично відсутній. У той же час і в ряді банків, які цю послугу пропонують, зізнаються, що особливої ​​уваги цьому сегменту зараз не приділяють через невелику зацікавленість населення та ризик від довгострокових вкладень.

На даний момент з 50 найбільших за активами банків нерухомість кредитують близько двадцяти, і теоретично зараз взяти квартиру в кредит на 10-20 років можна при наявності 30-50% початкового внеску та за ставками, починаючи від 17-18% річних. Однак така вартість позикових грошей не по кишені населенню.

«Сьогодні ринок нерухомості практично не розвивається через занадто високі ставки за іпотечними кредитами. Банки змушені закладати у вартість довгострокових кредитів ризики коливання вартості пасивів, - говорить голова правління банку «Форум» Вадим Березовик.

- Спрогнозувати вартість грошей через 10-15 років, на які береться подібний кредит, практично неможливо.

Заступник голови правління «Індустріалбанку» Маргарита Ладиженська вважає, що на відновлення ринку іпотеки буде потрібно ще декілька років. «Банки не готові видавати кредити на умовах, пропонованих до кризи, це стосується в першу чергу вимог до фінансового стану позичальника, а також термінів кредитування та процентних ставок», - пояснює вона. Як наслідок, іпотечні портфелі банків закономірно скорочуються: при мінімальному обсязі нових позик йде процес погашення кредитів, рясно роздають до кризи.

Як відзначає старший аналітик ІК «Трійка Діалог Україна» Євген Гребенюк, незважаючи на привабливі відсоткові ставки в рекламі окремих банків, отримати кредит на покупку квартири під ефективну ставку (з урахуванням всіх комісій) нижче 18-20% практично нереально. «Під таку ставку людина піде на кредит лише за крайньої необхідності. Дешеві кредити до кризи були тільки у валюті. Зараз вони заборонені, тому, я думаю, іпотечне кредитування як клас продовжить повільно скорочуватися », - прогнозує він.

Тому позичальники воліють займати вичікувальну позицію. «Зараз дуже мало позичальників відповідають вимогам фінансових установ. Крім цього, на ринку відсутній спекулятивний попит, оскільки люди очікують, що ціни на нерухомість знижуватимуться », - пояснює причини іпотечного застою аналітик« Ерсте Банку "Мар'ян Заблоцький.

Втім, певні драйвери зростання іпотечного ринку все ж таки є. На думку Вадим Березовик, одним з таких може стати індекс вартості депозитів фізосіб, запропонований Нацбанком. Передбачається, що саме до нього банки будуть прив'язувати свої кредитні пропозиції. «Банки змогли б уникнути ризиків, отримавши можливість використовувати плаваючу ставку. Нещодавно введений НБУ індекс депозитів цілком здатний виконувати роль бази для її розрахунку », - вважає експерт.

Потенційним двигуном може бути і установа компанії з рефінансування іпотеки, анонсоване держбанками. Така компанія буде випускати забезпечені вже виданими позиками облігації, а отримані кошти направляти в комерційні банки для видачі нових кредитів. «Нова ініціатива держбанків про сек'юритизації іпотеки зможе надати невеликий імпульс ринку, але якісні зміни відбудуться, тільки якщо пропозиція реально дешевих кредитів стане постійним. Для цього потрібні системні зміни або повернення валютного кредитування », - зазначає Євген Гребенюк.

Таким чином, при сприятливих обставинах зниження обсягів іпотечних портфелів може призупинитися вже в наступному році. «Незважаючи на те, що цього року зростання не зміг компенсувати амортизацію кредитного портфеля, в наступному році ми розраховуємо на вирівнювання темпів приросту і амортизації», - ділиться очікуваннями Світлана Спіцина, начальник відділу кредитних продуктів ОТП Банку.

Источник: www.zagorodna.com

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.