Іпотека до добра не доведе

Іпотека  до добра не доведе
На початку березня Президент Віктор Янукович пообіцяв, що Програма іпотечного кредитування «Доступне житло» запрацює в травні. За словами глави держави, вже в поточному році українці зможуть розраховувати на довгострокові позики з прибутковістю не більше 2-3%..

Проте за попередніми оцінками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також експертів галузі, у разі виділення коштів на реалізацію іпотечної ініціативи Президента, можливість отримати дешеві позики можуть більш 10 тис. сімей. Перш за все, це будуть пільгові категорії, які потребують поліпшення житлових умов.

Так, голова Всеукраїнської Асоціації «Укрмолодьжитло» Володимир Грищенко заявив: «Існуюча черга на житло формувалася ще за часів Берії і Жданова і не відповідає існуючим ринковим реаліям. Необхідно змінювати застарілу систему». На що голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін повідомив, що державний реєстр громадян, яким потрібно житло, буде введено в наступному році.

«З 1 січня 2013 року буде введений державний реєстр громадян, яким потрібне житло. Тоді стане зрозуміло, скільки людей зможуть претендувати на субсидію розміром 30%, кому потрібне житло з погашенням кредиту до 3%», - повідомив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву.

«Існує дві вимоги для участі в даній програмі - стояти в черзі і дотримуватися умови, що сукупний дохід родини не перевищує п'яти середніх заробітних плат в регіоні. Станом на 1 січня 2012 року в цій черзі стоять 130 тис. осіб», - додав Леонід Рисухін.

Володимир Грищенко також вважає, що повинна бути змішана система допомоги держави в будівництві житла.

«Більш ефективне пряме кредитування, ніж погашення процентної ставки. Проте, повинна існувати змішана система - і пряме кредитування, і Програма «Доступне житло» з погашенням процентної ставки, а також програма сприяння молодіжному будівництву», - підкреслює голова Всеукраїнської Асоціації «Укрмолодьжитло» Володимир Грищенко.

Особливу увагу експерти приділили питанню фінансування Програми «Доступне житло».

Володимир Грищенко заявив, що логічніше реалізувати програму через Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який вже не перший рік пропонує молоді програми з 3%-м кредитуванням житла.

Також Володимир Грищенко поділився інформацією, що зараз банки не поспішають укладати іпотечні договори, навіть якщо застава в 5 разів більше, а ставки на кредитування житла досягають 29% річних. На що заступник голови комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування, ЖКГ та регіональної політики Ігор Лисов повідомив, що в Києві є банки, які охоче кредитують будівництво житла, особливо якщо його ступінь готовності становить більше 70%.

У свою чергу інформоване джерело повідомило «У.К.» про великі ризики в погашенні процентної ставки будівництва з боку держбюджету. На думку експерта, погашення з держбюджету різниці між існуючою відсотковою ставкою і заявленими 3% на вкладений 1 млрд грн уже в наступному році потребуватиме 0,5 млрд грн. Таким чином, при повному виконанні всіх кредитних договорів з боку населення витрати на обслуговування кредитів при будівництві 10 тис. квартир за 10 років зажадає до 5,5 млрд грн інвестицій, а, значить, одна квартира виявиться для держави в 2 рази дорожче і не буде знаходитись у державній власності.

На запитання кореспондента «У.К.», чому при складанні Програми «Доступне житло» ставка робиться на іпотеку, а не на орендне житло і пряме фінансування будівництва в передмістях, Ігор Лисов повідомив: «1 грн державних коштів, що виділяється на будівельну галузь призводить до додаткового попиту на будівельні матеріали в розмірі 2,5 грн. Разом виходить 3,5 грн. Перша гривня повертається назад у вигляді податків. Для надання житла в оренду потрібен інвестор, який візьметься за це. Подібне, можливе на рівні муніципалітету, де місцева влада може вирішувати Програму «Доступне житло» за рахунок придбання квартир в існуючому житловому фонді».

Источник: Україна комунальна

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.