Понад 12 тис. громадян висловили бажання скористатись супер-дешевою іпотекою

Понад 12 тис. громадян висловили бажання скористатись супер-дешевою іпотекою
На 23 серпня понад 12 тисяч громадян висловили бажання взяти участь у програмі "Доступне житло".

Забудовники пропонують для придбання 12674 квартири у 285 житлових будинках. З початку реалізації соціальної ініціативи Президента вже укладено 296 компенсаційних договорів.

За минулий тиждень банки видали 46 кредитів, загалом їх уже 294 і їхня кількість майже дорівнює кількості компенсаційних договорів. Надані кредити профінансовані банками в обсязі 70,1 мільйонів гривень.

Лідером залишається Київ. У столиці з моменту старту програми укладено вже 94 договорів та надано стільки ж кредитів. Так виглядає кількість укладених договорів у розрізі регіонів: Київ – 94; Севастополь – 10; Харківська область – 23; Сумська область – 22; Полтавська область – 17; Вінницька, Чернігівська та Хмельницька області – по 15; Закарпатська, Миколаївська – по 9, Волинська – 8, Львівська, Одеська та Черкаська області – по 7; Донецька, Рівненська та Київська – по 6, Івано-Франківська область та АР Крим – по 5, Запорізька – 3, Херсонська та Чернівецька – 2, Житомирська та Луганська області мають по 1 укладеному договору.

У Харківській області видали 23 кредити, 21 кредит у Сумській, 17 у Полтавській, по 15 у Вінницькій, Хмельницькій та Чернігівській областях, у Севастополі – 10, на Закарпатті, Миколаївщині – по 9, у Волинській – 8, в Одеській та Львівській областях видали по 7 кредитів, по 6 у Рівненській, Київській, Донецькій областях, у Криму та Івано-Франківську – по 5, Запорізька область – 3, Херсонська – 2, Житомирська Луганська та Чернівецька області мають по 1 кредиту.

На 23 серпня не укладено жодного договору та не видано жодного кредиту на Кіровоградщині та Тернопільщині.

15 серпня на засіданні Уряду за поданням Мінрегіону вдосконалено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Відповідно до змін, у програмі тепер можуть брати участь новобудови введені в експлуатацію не раніше 2007 року (раніше були з 2009). За прогнозами експертів Мінрегіону, це значно розширить пропозицію житла та, відповідно, дещо знизить його ціну. Крім того, платоспроможність позичальника тепер визначатиметься з урахуванням доходів його поручителів. Це нововведення суттєво розширює можливості громадян взяти іпотечний кредит.

Змінами максимально конкретизовані критерії до позичальників.

Тепер це можуть бути виключно громадяни, які перебувають на квартирному обліку, а також ті, хто не перебувають на квартирному обліку, але забезпечені за місцем проживання, зареєстрованим в установленому порядку, житловою площею, що не перевищує 9 кв. метрів на одного члена сім’ї, або проживають (зареєстровані в установленому порядку) у гуртожитку, що підтверджується довідкою про склад сім’ї, виданою за місцем проживання.

Це положення додатково конкретизує вимоги статті 34 чинного Житлового Кодексу стосовно учасників здешевлення іпотеки та виключає можливі різночитання. Розрахункова вартість житла не змінюється, але встановлюється тепер виключно з урахуванням зареєстрованого в установленому порядку місця проживання позичальника. З урахуванням змін, додатково конкретизовано перелік документів для отримання громадянами компенсації відсотків від держави. Замість нечіткого формулювання «документи, які підтверджують, що позичальник є таким, який потребує поліпшення житлових умов», визначено, що ними є тільки довідка про перебування на квартирному обліку (за наявності) та довідка про склад сім'ї, яка тепер повинна бути видана виключно за місцем проживання. Позичальник, що є замовником будівництва індивідуального житлового будинку, також повинен подати копії документа, що посвідчує право на земельну ділянку, та відповідної проектно-кошторисної документації. Решта переліку документів не змінилася.

Одна із найсуттєвіших змін – зняття верхньої межі площі та вартості житла. Однак будь-яке перевищення цих параметрів компенсації з боку держави не підлягає.

Метою всіх згаданих нововведень є більша конкретизація вимог Порядку, а також збільшення пропозиції житла для громадян.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.