Супердешева іпотека є грою з вогнем - юристи

Супердешева іпотека  є грою з вогнем - юристи
Договір про державну іпотеку містить безліч дір. Через це, у разі відсутності грошей у бюджеті, покривати усю відсоткову ставку будуть позичальники і держава їм нічим не допоможе, запевняють юристи.

Так, згідно з угодою, позичальник отримує обіцяні гроші, тільки якщо кошти на ці цілі були передбачені в держбюджеті на відповідний рік, а установа, що сплачує компенсацію, отримала їх вчасно і в повному обсязі, пише.

"Якщо кошти не будуть виділені, позичальникам доведеться самостійно виплачувати банку відсотки в повному обсязі. Це може призвести до прострочень, штрафних санкцій і, відповідно, стягнення застави", - відзначає старший партнер юркомпанії "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.

При цьому, відмовляючись від виплати компенсацій, держава майже не ризикує. Штрафні санкції, передбачені на такий випадок, смішні. Якщо виплата спізнюється більш ніж на 30 днів, позичальник може зажадати за кожний день прострочення пеню в розмірі облікової ставки НБУ.

"Але пеня нараховується тільки у випадку, якщо затримка сталася без поважних причин та за умови наявності коштів на відповідних казначейських рахунках. Оскільки це положення записане як умова договору, залучити державу до відповідальності в будь-якій формі буде складно", - переконаний партнер ЮФ "Василь Кисіль і Партнери" Олександр Бородкін.

Зі свого боку, позичальник перед банком несе повну відповідальність в будь-якому випадку. Тут же штрафи за прострочення платежів можуть у два і більше разів перевищувати розмір пені, яку може виплатити держава.

До речі, виплата компенсації за кредитною ставкою автоматично припиняється у випадках розірвання договору з кредитуючим банком або забудовником.

"У разі розірвання договору держава зажадає відшкодування всіх раніше наданих компенсацій. Альтернативний варіант - продовжувати вірити забудовнику, гасити кредит і одержувати компенсацію, сподіваючись, що проект таки буде завершено", - застерігає юрист.

Тобто, беручи участь в програму "дешевої" іпотеки, позичальникові краще відразу подумати не тільки про те, з яких коштів повернути банку отриманий кредит, але і про те, з яких коштів відшкодувати державі раніше надані компенсації.

Источник: http://money.comments.ua/monitor/2012/09/21/361282/deshevaya-ipoteka-azarova.html

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.