Експерти порадили, як не платити державі податок на нерухомість

Експерти порадили, як не платити державі податок на нерухомість
Експерти на ринку нерухомості говорять про те, що в Україні відсутні ефективні механізми для реалізації закону про податок на "зайві метри".

Як повідомив "Фокусу" президент Асоціації професійних керуючих нерухомістю Генріх Людкевич, видатки на введення податку можуть виявитися значно більшими за отримані збори.

Податок розрахований в основному на заможних, серед яких, звичайно, є і парламентарі.

Як виявилось, офіційним парламентським рекордсменом за кількістю нерухомості стала народний депутат від "Батьківщини" Тетяна Донець. За 2012 рік вона задекларувала сім квартир: найменша 46,1 кв.м, найбільша – 370,7 кв.м. Вона також має будинок площею 405,6 кв. м. Таким чином, Донець доведеться сплатити біля 12 тис грн. податку на нерухомість.

Крім опозиціонерки в Верховній Раді є й інші власники нерухомості. Так, народний депутат від УДАРу Ярослав Дубневич має три квартири від 17 кв.м до 226 кв.м, а також сім будинків (площа від 15,25 кв. м до 438,3 кв.м).

Народний депутат від ПР Антон Кіссе має у своїй власності сім квартир площею від 51,6 кв.м до 600,17 кв.м.

У позафракційного нардепа Юрія Дерев'янка є чотири квартири і чималий будинок площею в 637,9 кв.м.

Загалом, у профільному міністерстві порахували, що 28 млн українців мають житлову площу, яка підпадає під податок. У відомстві розраховують отримати додаткові 75 млн грн. в 2013 році. За офіційними ж прогнозами, податок на одну квартиру в середньому складе 300 грн, на будинок – 800 грн.

Проте експерти переконані, що ці цифри значно перебільшені. Виникають питання, чому податок береться з житла, а не з комерційної нерухомості, яка і приносить значні прибутки своїм власникам. Крім того, спеціалісти вважають, що Держреєстр майнових прав на нерухоме майно ще не працює на повну, адже з 2011 року його ще не встигли доповнити.

Втім, уникнути сплати податку на нерухомість можна. Зокрема, як варіант - переписати своє житло на родичів. Власники котеджів, наприклад, можуть розділити права власності з членами родини. При цьому, може раптово зменшуватися і житлова площа. "У таких будинках за проектом основна площа займається басейнами, більярдними тощо", - зазначив Людкевич.

Він також додав, що в квартирі можна створити видимість перебудови, що також дозволить ухилитися від податку.

Експерти наголошують, що новий податок стосуватиметься лише 20-30% заможних українців, а суми виявляться надто малими.

Нагадаємо, з 15 квітня 2013 року Міністерство доходів і зборів почало розсилати квитанції з платежами на податок на нерухомість фізичним особам. Оподатковуються квартири житловою площею понад 120 кв. м і будинків житловою площею понад 250 кв. м.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.