Міндоходів хоче спростити порядок визначення доходу від продажу нерухомості

Міндоходів хоче спростити порядок визначення доходу від продажу нерухомості
Міністерством доходів і зборів України розроблено законопроект «Про внесення змін до статті 172 Податкового кодексу України щодо вдосконалення порядку визначення доходу від відчуження об'єктів нерухомого майна», який впорядкує розрахунок податків і зборів при операціях з купівлі-продажу нерухомості. Законопроект зареєстрований у Верховній Раді України від 5 липня 2013 по № 2539.

Ініційовані зміни, впевнені в Міністерстві, не тільки дозволять уникнути неоднозначного тлумачення норм законодавства, а й зменшать витрати часу на розрахунок податків і зборів, які необхідно сплатити при таких операціях.

Сьогодні при продажу та купівлі нерухомості фізичні особи сплачують податок на доходи фізичних осіб, збір на обов'язкове державне пенсійне страхування та державне мито. Однак база оподаткування кожного з цих зборів різна.

Так, податок на доходи фізичних осіб сплачується з ціни, яка вказується в договорі купівлі-продажу, однак не нижче оціночної вартості такого об'єкта. Збір на державне пенсійне страхування - з вартості нерухомого майна, зазначеного в договорі, а державне мито - з суми договору.

Законопроектом № 2539 пропонується встановити однакову базу при продажу об'єкта нерухомості для всіх податків і зборів. Розраховувається вона з вартості, зазначеної в договорі купівлі-продажу, однак не нижче оціночної вартості цієї нерухомості.

Тобто, пояснюють фахівці Міндоходів, при сплаті відповідних податків і зборів може використовуватися оціночна вартість нерухомого майна, визначена будь-яким суб'єктом оціночної діяльності. Звичайно, якщо він відповідає законодавчим вимогам.

Діючі ставки податків і зборів, що сплачуються при операціях купівлі-продажу, порядок і терміни їх сплати законопроектом не змінюються.

Источник: Building

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.