Банкам заборонять відбирати в українців квартири за валютні борги

Банкам заборонять відбирати в українців квартири за валютні борги
Українським банкам планують заборонити виганяти неплатників іпотечних кредитів на вулицю. Вчора Верховна Рада прийняла в останньому читанні законопроект №4943, яким вводиться мораторій на примусове стягнення нерухомості за валютними кредитами населення. При цьому стосується це всіх позик, забезпечених нерухомістю.

Крім того, депутати заборонили банкам продавати або робити переуступку валютних кредитів іншим структурам. "Простіше кажучи, банк не зможе передати валютний кредит людини тій же колекторській компанії, аби та стягнула квартиру і вигнала людину на вулицю. Валютна іпотека повинна залишитися в портфелі банку, який її видав", - повідомив "Вестям" старший партнер адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Також не дозволяється примусово забирати у позичальника ще якесь майно, якщо проданої за кредитним договором нерухомості (після її переоцінки) не вистачає для погашення боргів перед банком.

Законопроект вступає у силу після його офіційного опублікування і втрачає чинність з моменту вступу в силу закону, що передбачає конвертацію валютної іпотеки у нацвалюту. Експерти прогнозують підписання документа президентом, хоча і дають критичну оцінку.

На їхню думку, українці можуть повністю перестати платити кредит. "Новий документ погано позначиться на виплатах. Адже банки втрачають ключовий важіль - заставу: якщо людина буде розуміти, що її не зможуть виселити за неплатежі, то у неї не буде стимулу для погашення позики", - вважає директор з роботи з проблемними заборгованостями банку "Нацкредит" Андрій Вдовиченко.

Таким чином, фінустанови зможуть вплинути на неплатників лише через бази даних кредитних бюро. Тобто, позичальник на все життя ризикує потрапити в "чорні списки", і ніколи не зможе отримати жодного кредиту. "До того ж предмет застави залишиться в обтяженні у банку. Іншими словами, вигнати з квартири вас не зможуть, але і розпоряджатися нерухомістю більше не вийде. Квартиру не можна буде ні продати, ні подарувати, ні передати у спадщину", - пояснив Ростислав Кравець.

Крім того, фінансисти лякають населення величезними пенями і штрафами у разі скасування мораторію.

Учасники ринку також прогнозують, що більшість банків намагатимуться домовитися з позичальниками, які сьогодні не можуть платити за валютною іпотекою через стрибки долара. "Людям будуть пропонуватися різні програми лояльності, але ми їх і раніше пропонували. І глобально не проти конвертації валютних кредитів у гривню", - додав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.