В Україні розпочалася "будівельна амністія" для самобудів: як легалізувати та куди звертатися

В Україні розпочалася "будівельна амністія" для самобудів: як легалізувати та куди звертатися
До кінця цього року в Україні триватиме "будівельна амністія" – протягом півроку можна буде офіційно легалізувати споруди, які були зведені без дозволу, ще й за спрощеною процедурою. При цьому "будівельна амністія" не передбачає сплати громадянами штрафних санкцій.

Про це повідомляють у Державній архітектурно-будівельній інспекції.

Під "амністію" потрапляють лише ті будівлі, які були зведені в період від 5 серпня 1992-го до 12 березня 2011 року і не порушують державних будівельних норм щодо розміщення об'єкту.

Під "будівельну амністію" підпадають:

– індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди;

– громадські будинки І та ІІ категорій складності;

– будівлі та споруди сільськогосподарського призначення І і ІІ категорій складності.

Для того, щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м або господарської будівлі до 100 кв. м, слід зібрати пакет документів:

– заяву;

– два примірники заповненої декларації про прийняття об'єкта в експлуатацію;

– засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщений об'єкт;

– копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).

Для легалізації будинку площею понад 300 кв. м або іншого об'єкта слід додати ще й звіт про проведення технічного обстеження об'єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації.

Із пакетом документів слід звернутися до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) в обласному центрі, який прийме документи і передасть їх до відповідної Інспекції. Інспекція протягом десяти робочих днів з дати надходження до неї декларації перевіряє повноту зазначених там даних та на безоплатній основі реєструє подану декларацію. Після проведення реєстрації один примірник залишається в Інспекції, яка її зареєструвала, а другий примірник з відміткою Інспекції через ЦНАП повертається замовнику.

Варто нагадати, що із 1 січня 2016 року газопостачальні підприємства матимуть право розірвати договори та "відрізати" від газу тих споживачів, які не встановили лічильники.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.