Верховна рада дозволила збудувати сховище ядерного палива у Чорнобильській зоні

Верховна рада дозволила збудувати сховище ядерного палива у Чорнобильській зоні
Верховна Рада дозволила будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження.

За прийняття в цілому законопроекту №8795 проголосували 276 депутатів при мінімально необхідних 226.

Установлено, що сховище є частиною єдиного комплексу з поводження з відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська АЕС» (Славутич, Київська область).

При цьому Рада закріпила, що ЦСВЯП розміщається між колишніми селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка й Стечанка Київської області (зона відчуження ЧАЕС).

Для зберігання в ньому ВЯП планується використовувати технологію поверхневого «сухого» зберігання із застосуванням двобар'єрної системи його ізоляції, що забезпечується обладнанням інженерних систем контейнерного типу.

Відповідно до закону, замовник будівництва направляє 10% коштів від загальної кошторисної вартості на спорудження об'єктів соціального призначення в Славутичі, Іванківському і Поліському районах Київської області.

Перелік таких об'єктів затверджується Київською обласною державною адміністрацією.

Відповідно до пояснювальної записки, проектування, будівництва й введення в експлуатацію ЦСВЯП буде здійснюватися за рахунок кредитів.

При цьому Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» буде здійснювати повернення кредиту протягом 4 років після введення сховища в експлуатацію за рахунок передбачених коштів у тарифі компанії на виробництво електроенергії, які зараз направляються на оплату послуг російських підприємств з тимчасового зберігання й переробки ВЯП українських АЕС.

Нагадаємо, 13 серпня 2009 року в парламенті було зареєстровано законопроект №5050, яким пропонувалося законодавчо закріпити зону відчуження ЧАЕС місцем будівництва ЦСВЯП, але його було відкликано 11 березня 2010 року.

4 лютого 2009 року Кабмін розпорядженням №131 затвердив техніко-економічне обґрунтування інвестицій будівництва ЦСВЯП.

Відповідно до його, ємність сховища становитиме 12,01 тис. тепловидільних збірок відпрацьованих реакторів типу ВВЕР-1000, а також 4,519 тис. збірок реакторів ВВЕР-440.

При цьому кошторисна вартість будівництва ЦСВЯП становить 3,675 млрд гривень, з яких пусковий комплекс - 1,227 млрд гривень.

Строк будівництва пускового комплексу - 36 місяців.

Источник: Українські новини

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.