В обласній лікарні доведеться списати 21 апарат "Штучна нирка" через сумнівний тендер

В обласній лікарні доведеться списати 21 апарат "Штучна нирка" через сумнівний тендер
В обласній лікарні ім.Горбачевського до недавнього часу працювало 37 апаратів «Штучна нирка», від яких залежало життя 193 пацієнтів з усього регіону.

Однак через непорозуміння між керівництвом закладу й чиновниками ОДА виникло ряд суттєвих проблем, які призвели до взаємозвинувачень з обох сторін.

Зокрема, своєю версією поділився під час прес-конференції головний лікар Михайло Борщівський. За його словами, тривалий час лікарня намагалася провести тендер із закупівлі витратних матеріалів для вказаних апаратів, але він тричі зривався через скарги столичних фірм в Антимонопольний комітет.

Врешті паралельний тендер провів департамент охорони здоровя і надав перевагу учаснику, який запропонував дешевші універсальні матеріали. Там вже озвучили, що таким чином вдалося зекономити 6 мільйонів бюджетних коштів. Але Борщівський каже, що на їх місці не поспішав би хвалитися такими показниками.

Перш за все, він зауважує, що учасник тендеру навмисно з самого початку ввів усіх в оману, бо їх матеріали не є універсальними і фактично не підходять до 21 апарату, які зараз на експлуатації в лікарні.

Також можна посперечатися і про ймовірно занижені ціни, а за якість матеріалів не береться відповідати жоден медпрацівник.

«Я телефоную начальнику департаменту і питаю, що це за сепаратизм. Це другий Крим. А він відповідає, що не знає», - так відгукнувся Борщівський про події цих вихідних, коли без його відома київські спеціалісти встановили новий апарат в лікарні і провели пробну процедуру на ньому із використанням матеріалів фірми, що перемогла під час тендеру.

Всі ці дії головний лікар вважає незаконними, а також просить звернути увагу, що тендер передбачав купівлю матеріалів, а насправді разом з ними лікарні намагаються спихнути ще й апарати сумнівної якості. Точніше, апарати взагалі не мають жодної документації і не русифіковані, а тому використовувати їх в будь-якому разі не можна.

Прямо на конференції знайшовся чоловік, який помахав купою паперів, серед яких, за його словами, і частина дозвільних документів. Процес русифікації німецького обладнання теж завершується, але це не було зроблено завчасно.

По-суті, разом із матеріалами в лікарню завозять апарати для них, а ті, що були в наявності доведеться списувати чи законсервувати. Навіть попри те, що швейцарська фірма подарувала їх Житомирщині в якості благодійної допомоги, нинішня ціна одного апарату в межах 240 тисяч.

На них, каже головний лікар, деякі пацієнти вже живуть роками, а от з новими апаратами, які під будь-яким приводом намагаються надати лікарні, таких гарантій давати ніхто не може.

Співробітниця департаменту охорони здоровя Людмила Володимирівна пояснила, що партію апаратів наразі теж дають безкоштовно, але абсурдність такого тендеру, коли з матеріалами везуть нове обладнання, теж визнала.

Інформацію головного лікаря на 95 % назвала брехнею, а також поставила під сумнів питання проведення тендеру під конкретну фірму, якій в даному випадку належали апарати.

Борщівський пояснив, що зараз в Україні офіційно працює 4 представника цієї фірми, які продають витратні матеріали і тендери вже неодноразово проводилися попередньо без жодних скандалів.

Лікар надіслав численні звернення з проханням розібратися з проблемою у відповідні органи та давав свідчення особисто. Він визнає, що багато в чому не зручний новій владі, бо перш за все готовий працювати лише по закону.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.