"Я пручатися не буду" - голова НБУ про своє можливе звільнення, курс долара і "план Ч"

"Я пручатися не буду" - голова НБУ про своє можливе звільнення, курс долара і "план Ч"
Минулого тижня для українців було великим потрясінням падіння гривні після кількох тижнів намагань утримати фіксований курс на тлі бурхливого розквіту "чорного" ринку. Несподівано для багатьох Нацбанк відпустив гривню у вільне плавання.

Починаючи з минулої середи національна валюта втрачала щодня: опинившись уже на позначці 15 гривень за долар. Про це йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Такий курс українські експерти вже передбачали - іще торік, за два місяці до Майдану. Однак, зараз ті, хто віщував тоді, прогнозів уникають. А розговорити вдалося людину, яка дуже ретельно зважує кожне своє слово, бо нині вона відповідає за весь Нацбанк. ТСН.Тижню вдалося взяти ексклюзивне інтерв'ю в голови НБУ Валерії Гонтаревої.

Головний банкір країни заперечила, що була близька до звільнення.

"Я близька до відставки не була. Мене президент запропонував на цю посаду. Якщо президент мені запропонує піти з цієї посади, я пручатися не буду", - наголосила Гонтарева.

"Наша країна більше не буде жити за фіксованим курсом (долара). Спочатку був курс стрибками: 1,7, потім був 5, потім 8, потім 12. Уся наша колишня історія показала, що це не призводить нашу країну ні до економічного зростання, ні до стабільності фінансової системи. Ще в квітні, коли наша країна підписувала меморандум з МВФ, ми заявили, що курсоутворення у нас буде гнучке. Що було потім, ви всі знаєте - курс досяг 11,70. Курс став збалансованим. Далі ми не збиралися штучно фіксувати курс. Потім почалися активні військові дії. І коли на початку вересня ситуація почала розвиватися катастрофічно і противник почав знищувати нашу інфраструктуру, ми вирішили ситуацію поміняти. Спробували відпускати курс і шукати нову для нього рівноважну ситуацію", - пояснила Гонтарева.

Голова НБУ хвалиться, що після цього замість прогнозованих 5% падіння ВВП склало 3,5%.

"Далі - навіть у зоні АТО почала працювати промисловість. Наші експортери вже починають працювати навіть у цій зоні. Це і Єнакіївський метзавод, і "Донецьксталь". Більш того, всі наші найбільші метзаводи збільшили свою продукцію", - уточнила Гонтарева.

Водночас голова Нацбанку каже, що в держбюджет на 2015 рік слід закладати курс долара інший, ніж 12,95 гривні.

Крім того, Гонтарева хоче, аби законодавчо закріпили норму, яка забороняє достроково знімати строкові депозити. Таким чином сподівається укріпити банківську систему.

"Перше завдання, що стоїть перед НБУ, - ми розчищаємо банківську систему. Людям все-рівно, що ми робимо. А ось розчисткою ми займаємося вже сьогодні. Ми прибираємо банки, які займаються "відмиванням". Вивели з ринку 26 банків, які були неплатоспроможними", - наголосила Гонтарева.

Вона також зазначила, що існує так званий "план Ч" на випадок початку масштабних військових дій, але не захотіла його обговорювати.



Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.