Законопроект: Іноземці не будуть мати право власності на сільгоспземлі

Законопроект: Іноземці не будуть мати право власності на сільгоспземлі
Іноземні особи не матимуть права власності на сільгоспземлю, говориться в проекті закону, поданому урядом на розгляд Верховної Ради.

Зокрема, в проекті закону Про ринок земель № 9001-1, який зареєстрований в парламенті у вівторок, 19 липня, йдеться, що при цьому юридичні особи, які володіють земельними ділянками, але більше 10% їх статутного капіталу належить іноземним особам, зобов'язані провести процедуру відчуження землі.

Кабмін, очолюваний Миколою Азаровим, в документі пропонується, що в іншому випадку земля буде вилучатися в судовому порядку і передаватися у власність держави.

Трохи раніше повідомлялося, що уряд направив в Раду проект закону про ринок земель.

Як повідомлялося, документ спрямований на завершення створення ринкових умов для залучення земельних ділянок сільськогосподарського призначення в економічний оборот, на організацію прозорого ринку земель з впровадженням конкуренції при їх продажу, на забезпечення повноти надходження податків і зборів, зокрема, від продажу земельних ділянок і прав оренди на них, а також держмита від операцій на ринку землі.

Крім того, документ передбачає запобігання корупції шляхом створення єдиного чіткого та прозорого порядку підготовки до продажу та продажу земельних ділянок, прав оренди на них на аукціонах, встановлює єдині правила і обмеження при обороті земельних ділянок на ринку.

Разом з тим, законопроект передбачає, що землі сільгосппризначення мають право купувати громадяни Україні, фермерські господарства, держава в особі центрального органу влади з питань земельних ресурсів або територіальні громади. Законопроект також забороняє вносити право на земельну ділянку в статутний капітал.

Крім цього, документ встановлює максимальну площу земельної ділянки, яка може перебувати у власності однієї людини.

Зокрема, у Поліссі така норма складає 1,5 тис. га, Лісостепу - 1,75 тис.га, Степу - 2,1 тис. га, Карпатської гірської області - 900 га, Кримської гірської області - 1,1 тис. га . В інших регіонах розмір земельної ділянки в одних руках не повинен перевищувати 2,1 тис. га. У той же час загальна площа земельних ділянок може перевищити граничний максимальний розмір в разі успадкування землі.

Источник: http://korrespondent.net

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.