Українські фермери виступають проти законопроекту про ринок землі у сучасній версії

Українські фермери виступають проти законопроекту про ринок землі у сучасній версії
У проекті закону про ринок земель не були враховані пропозиції та зауваження однієї з основних груп учасників аграрного ринку - фермерів, заявив Микола Миркевич, президент Асоціації фермерів і приватних землевласників України.

За його словами, фермери виступають проти прийняття цього закону, оскільки його норми зводять до нуля їх можливості придбати землю у власність і стати учасником земельного ринку.

Серед основних нарікань до документа:

- Виняток фермерських господарств (поряд з іншими юридичними особами) з переліку осіб, які мають право на купівлю землі.

- Відсутність пільгових умов для фермерів для купівлі земельних наділів, необхідність конкурувати на земельних аукціонах з великими агрохолдингами

- Відсутність можливості отримання фермерами пільгових кредитів на ведення їх господарської діяльності.

- Неможливість змінити цільове призначення землі після покупки

- Розширення повноважень влади у земельній сфері

- Відсутність проекту закону, підготовленого до другого читання, у відкритому доступі на сайті парламенту

На думку А. Поліводського, директора та засновника юридичної фірми "Софія", серед інших слабких місць проекту закону «Про ринок земель» - спірні моменти щодо діяльності Земельного банку, а також відсутність антикорупційний механізмів.

«Закон повинен пройти перевірку антикорупційний заходів. Слід проаналізувати, чи немає там норм, які дозволять чиновнику самовільно і одноосібно вирішувати деякі земельні питання без контролю та права оскарження», - зазначив юрист.

За словами експерта, та глобальна мета, яка заявлялася при роботі над законопроектом - підвищення соціального рівня селян - повинна бути відображена в тексті документа: «Потрібно переглянути проект і співвіднести його з цими цілями. Найбільш принципові наші зауваження, на жаль, поки в парламенті відхилені».

Як зазначив голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич, до проекту закону було підготовлено більше 1000 поправок, проте публічно вони не обговорювалися: «Ми будемо піднімати питання про необхідність проведення всеукраїнського референдуму щодо продажу землі сільгосппризначення».

Источник: Дело

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.