Земельна реформа на Житомирщині у цифрах

Земельна реформа на Житомирщині у цифрах
В процесі розпаювання земель сільськогосподарського призначення в області 303 тис. селян набули право власності на земельну частку (пай) загальною площею 1100 тис.га, з яких 269 тисяч громадян отримали державні акти на право власності на земельні ділянки, що складає 88 % від загальної чисельності громадян.

Агроформуваннями області із власниками земельних ділянок, земельних часток (паїв) укладено 141,7 тисяч договорів оренди на площу 511,7 тис. га. - повідомляє управління по зв'язках з громадськістю облдержадміністрації.

За минулий рік за оренду земельних паїв їх власникам виплачено більш 115 млн.грн. орендної плати.

За 1 га орендованих земель по області виплачено 276 гривень. Найбільше сплачено за 1 га орендованих земель в Попільнянському районі – 476 грн., Ружинському – 431 грн., Чуднівському – 394 грн., Бердичівському – 373 грн., Андрушівському – 349 грн.
В середньому по області один орендодавець отримав 813 грн. орендної плати.

Найвища орендна плата за 1 земельний пай у Попільнянському районі 1819 грн., Андрушівському – 1283 грн., Чуднівському – 1114 грн.

З метою популяризації процесу земельної реформи в області створено робочу групу під головуванням заступника голови обласної державної адміністрації Дейсана М.М. До її складу ввійшли науковці Житомирського національного агроекологічного університету, Інституту сільського господарства Полісся, представники засобів масової інформації та інші.

В ході обговорення жителі області висловлюють свої пропозиції, особливо з Поліських районів, з приводу подальшої долі розпайованих земель, які природа засіяла лісом. За таких обставин у законопроекті має бути передбачена передача земель спеціалізованим структурам, лісгоспам. Власникам землі взамін надати землі із земель резерву та запасу. Лише заліснених земель в області близько 78 тис.га.

Одним із болючих питань на сьогодні є ведення сільськогосподарського виробництва на забруднених радіонуклідами землях. Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до людських жертв, нанесла величезних збитків економіці області, завдала непоправної шкоди здоров’ю населення, порушила встановлений спосіб життя і діяльності людей.

Державна підтримка дасть поштовх для відродження традиційних для зони радіоактивного забруднення картоплярства та льонарства, овочівництва, садово-ягідних культур, сприятиме створенню додаткових робочих місць для проживаючих.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.