Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО

Сергій Рижук під час підсумкової прес-конференції: «В результаті започаткованих в країні реформ Житомирщина має всі шанси стати аграрно-індустріальним регіоном, у якому основна увага приділяється вирішенню соціальним програм»

16 грудня відбулася прес-конференція голови обласної державної адміністрації Сергія Рижука для засобів масової інформації. Основною темою прес-конференція стало обговорення підсумків соціально-економічного розвитку області у 2011 році – році, коли Україна вступила на шлях реалізації реформ, ініційованих Президентом України Віктором Януковичем на виконання основних положень Програми „Україна для людей”.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Як наголосив у вступному слові голова облдержадміністрації Сергій Рижук, це був непростий рік і для влади, і для пересічних українців. Реформи, започатковані в усіх сферах життя, відкрили чимало болючих питань, загострили низку соціальних проблем у суспільстві, багато з яких не вирішувались десятиліттями. Сергій Миколайович подякував житомирським журналістам за підтримку і розуміння, за те, що допомагали владі доносити до людей основні аргументи на користь реформ, роз’яснювали їх суть і перспективи, за те, що допомагали представникам влади зосередити увагу на основних проблемах, налагодити ефективний діалог з громадою. Влада зробила все можливе, щоб її робота була більш відкритою, публічною, щоб залучити до реформаторських перетворень у суспільстві якомога ширше коло громадськості. Надзвичайно корисною і ефективною у цьому сенсі стала діяльність Громадської ради при облдержадміністрації, ради підприємців, Комітету економічних реформ. Це громадські інституції, які допомогли не лише ефективно працювати над втіленням в життя політики вищого керівництва країни, але й домогтися конструктивного, цивілізованого вирішення гострих проблем, зокрема, стосовно чорнобильських пільг, нововведень у податковій сфері, питаннях земельних відносин. На Житомирщині всі гострі соціальні проблеми вирішувались за столом переговорів.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Сергій Рижук зауважив, що перші підсумки роботи народного господарського комплексу області оптимістичні. Так, обсяги реалізованої промислової продукції зросли на 20%, за цим показником Житомирщина посідає 2-е місце в державі. Найвищі темпи зростання порівняно із минулорічним періодом забезпечено у машинобудуванні (+47%), у металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів (+24,5%).

«Час братися за глобальні проекти у промисловій галузі, - наголосив Сергій Рижук. – Я хочу, щоб Житомирщина мала високий рівень розвитку економіки, була аграрно-індустріальним регіоном, у якому велика увага приділяється вирішенню соціальним програм».

Гарних успіхів досягнуто у сільськогосподарському виробництві. «Наша область ніколи не вважалася зерновою, а, за останніми даними, врожай зернових склав 1 млн. 500 тис. т», - повідомив очільник області. Для його зберігання будуються сучасні елеваторні комплекси – такі, як нещодавно уведений в експлуатацію комплекс у с. Великі Коровинці Чуднівського району, який, окрім зберігання майже 77 тис. т зерна, дав селу нове життя: поповнюється місцевий бюджет, проводиться водогін, освітлення, ведуться ремонтні роботи.

Відчутним здобутком є відновлення цукрової галузі. Виробництво цукру збільшилось в 1,6 раза. Відновлено роботу Корнинського цукрового заводу, на якому перероблено понад 40 тис. т цукросировини та вироблено близько 5 тис. т цукру.

Відроджується традиційна для Житомирщини галузь – льонарство. У поточному році році зібрано насінники льону-довгунцю на площі більше 400 га, що дозволить у майбутньому році подвоїти площа під цією культурою.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Є здобутки й у тваринництві. Житомирщина посідає 4-е місце в державі за поголів’ям корів – 142 тис. голів, а за виробництвом молока на душу населення – 1-е місце.

Сергій Рижук зупинився і на розвитку будівництва на Житомирщині. На його глибоке переконання, область, яка будується, - живе і розвивається. Голова облдержадміністрації повідомив, що у 2011 році на будівництво було виділено субвенцій у 8 разів більше, ніж торік. Це стало можливим завдяки виваженій, професійній політиці, яку веде у напрямку розвитку будівельної галузі Президент України В.Ф.Янукович, прем’єр-міністр М.Я.Азаров і важливий акцент у якій робиться на фінансуванні закінчення будівництва соціальних „заморожених” об’єктів. Поки що проблемним в області залишається житлове будівництво: житло почало будуватися, але купівельна спроможність населення є низькою. Однією з причин цього є неврегульована державна кредитна політика у придбанні житла. Планується сприяти індивідуальному житловому будівництву і у найближчі роки збільшити обсяги спорудження житла до 1 млн. кв. м, оскільки регіон має всі необхідні для цього сировинні ресурси і виробництва.

Очільник області повідомив про здобутки у інвестиційній політиці, у розвитку малого підприємництва, у галузі охорони здоров’я, зупинився й на проблемах. Так, в області на сьогодні не вистачає 1300 лікарів і медичних працівників. Цьому питання приділена велика увага в Програмі Президента „Україна для людей”. Заохочення молодих лікарів до роботи на селі, створення для них гарних побутових умов, забезпечення житлом – основні завдання влади. Для вирішення цього питання в області реалізовуватиметься програма, яка включатиме виплату підвищених стипендій майбутнім медикам, вирішення житлового питання.

У 2011 році проводилась робота по відновленню дошкільних навчальних закладів, по підготовці закладів освіти, оновленню їх матеріально-технічної бази. «Ми робимо все, щоб не закривати школи, хоча з 820 половину складають малокомплектні заклади освіти, з них 35% шкіл мають до 50 учнів», - сказав Сергій Рижук.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


У галузі спорту влада працює над вирішенням положень Програми „Україна для людей”, направлених на пропаганду здорового способу життя, зміцнення матеріальної бази фізкультурно-оздоровчих закладів. У цьому напрямку зроблено за рік дуже багато. У найближчих планах – реконструкція Центрального стадіону у Житомирі, спорудження трьох сучасних басейнів.

Окресливши основні підсумки діяльності , голова облдержадміністрації відповів на запитання журналістів. Питання були відвертими і стосувалися різних проблем соціально-економічного, політичного життя

Так, стосовно відсутності у Баранівському районі власного хлібозаводу, очільник області підкреслив, що над цим питанням ведеться роботі і, на його глибоке переконання, хлібозавод або, принаймні, цех з виготовлення хліба має бути в кожному районі. Днями відбудеться відкриття хлібозаводу у Романові.

Щодо озвученої журналістом проблеми про нестачу коштів для лікування дітей Сергій Рижук відповів, що на фінансування галузі охорони здоров’я із 60 млн. грн.. додатково зароблених бюджетних коштів спрямовано 45 млн. грн. Закінчується будівництво інфекційного корпусу дитячої міської лікарні у Житомирі, яке розпочато ще у 1992 році. І надалі питання фінансування дитячих лікувальних закладів, покращення їх матеріальної бази буде для влади пріоритетним.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Говорячи про болюче питання заборгованості із виплати зарплати працівникам трамвайно-тролейбусного управління, яке підняли журналісти, очільник області повідомив, що на погашення боргу вже передано 4 млн. грн. Буде оновлено рухомий склад підприємства за рахунок тролейбусів, переданих з Києва і взятих у лізинг з Білорусі. Сергій Рижук зазначив, що у Кабінеті Міністрів знайдено повне розуміння щодо шляхів вирішення цього питання. В результаті вжитих владою заходів збитковість ТТУ зменшилась утричі, на підприємстві є база для ремонту маршрутних автобусів, проведення медогляду водіїв і вона буде використовуватись.

Питання щодо створення в області професійної футбольної команди залишається відкритим, оскільки для її утримання потрібно близько 50 млн. доларів у рік. Область таких коштів поки що не має.

Ще одне питання журналіста стосувалося перспектив розвитку туризму на Житомирщині. Над цим напрямком влада активно працює, сказав Сергій Рижук, оскільки регіон має майже все, окрім доріг для розвитку зеленого, автомобільного туризму, і повідомив, що тільки останнім часом відкрито 70 км якісних лісових доріг.

Очільник області відповів на запитання щодо необхідності уважного ставлення при проведенні земельної реформи, запевнив, що позиція Президента України з цього приводу чітка і зрозуміла: земля – національне багатство України і потрібно зробити все, аби вона зосталася в руках ефективного господаря. Це і є основна мета земельної реформи.

Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Цікавилися журналісти і питаннями позиції керівництва області щодо проведення майбутніх парламентських виборів. Сергій Рижук, який є головою обласної організації Партії регіонів, наголосив, що влада не втручатиметься у підготовку і проведення парламентських виборів, натомість контролюватиме, щоб цей процес проходив в рамках законодавчого поля.

Щодо діяльності обласного партійного осередку по підготовці до виборів наголосив, що, на його переконання, люди мають самі визначити, хто із його одно партійців достойний представляти їх інтереси у вищому законодавчому органі країни.

З усіх питань відбулася ділова, конструктивна розмова. Очільник області, відзвітувавши про проведену роботу, повідомив, що вже підготовлена угода облдержадміністрації і Кабінету Міністрів України, яка передбачає ряд конкретних спільних програм щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, реабілітації понівечених радіацією земель тощо. Вже схвалена Програма економічного і соціального розвитку Житомирської області на 2012 рік, до виконання якої потрібно приступати. Насамкінець голова облдержадміністрації підсумував: «В результаті започаткованих Президентом України Віктором Януковичем реформ Житомирщина має всі шанси стати аграрно-індустріальним регіоном, у якому основна увага приділяється вирішенню соціальним програм».

ФОТО Катерини Тарановської:
Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО


Підсумки року: Губернатор Житомирщини Сергій Рижук. ФОТО

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.