На Житомирщині Ощадбанк має найбільш розвинуту в області мережу відділень

За інформацією головного управління економіки облдержадміністрації, на даний час банківська система Житомирської області представлена 64 фінансовими установами, які не мають статусу самостійних і є представництвами (регіональними філіями, відділеннями) іногородніх банків.

Незважаючи на певну тенденцію до скорочення, мережа відділень регіональних представництв банківських установ в області залишається на сьогодні досить потужною.

Наявність розгалуженої системи структурних підрозділів банків є позитивною ознакою розвитку банківської системи Житомирщини, оскільки сприяє кращому функціонуванню фінансової інфраструктури, а також підвищенню якості банківського обслуговування за рахунок створення конкурентного середовища.

Найбільш розвинутою в області є мережа відділень Ощадбанку (80 відділень), РУ ПАТ КБ «Приватбанк» (76 відділень), «Райффайзен Банк Аваль» (38 відділень), ПАТ «Кредитпромбанк» (24 відділення), АТ «Укрсиббанк» (14 відділень) та ПАТ КБ «Правекс-банк» (12 відділень).

На даний час у розвитку процесу кредитування в області спостерігаються позитивні тенденції. Зокрема, відзначається зростання попиту на кредитні ресурси, що напряму пов`язано із пожвавленням економічної ситуації в країні. Протягом останніх років збільшуються і суми довгострокового кредитування, проте його частка не перевищує 10% – 16% від загальних обсягів.

Позитивною тенденцією розвитку процесу кредитування в регіоні є все більша його соціальна орієнтованість, про що свідчать високі темпи зростання обсягів споживчих кредитів, наданих фізичним особам.

Станом на 01.10.2011 р. порівняно з відповідним минулорічним періодом загальна сума кредитів, що знаходиться у користуванні фізичних осіб, суттєво зросла – майже у 2,5 рази і становила близько 880 млн. грн. При цьому середня процентна ставка по споживчих кредитах у національній валюті підвищилася порівняно з початком року з 18,3% до 25,7% річних (по Україні – з 20,6% до 25,8%), в іноземній – зменшилася з 14,7% до 11% (по Україні – зросла 9,6% до 13,4%).

Як відомо, одним з основних джерел залучення фінансових ресурсів банками є депозитні вкладення. Останнім часом спостерігається тенденція зростання їх обсягів – впродовж 2008-2011 років частка депозитів у складі залучених банківською системою області ресурсів складала 40%–60%, що свідчить про посилення значення депозитних вкладень у діяльності банківської системи.

Протягом січня-вересня поточного року загальний обсяг залучених банківськими установами області депозитів склав 4,6 млрд. грн., що на 0,5% менше відповідного минулорічного періоду. В той же час необхідно відмітити випереджаючі темпи зростання депозитів суб’єктів господарювання – їх обсяг за цей період збільшився у 1,6 рази до 930,2 млн. грн., а частка у складі залучених банківською системою Житомирщини ресурсів – до 21,5%.
Загальна структура фінансових активів підприємств, які були розміщені у банках області, розподіляється наступним чином: 21% припадає на рахунки в іноземній валюті, решта 69% – у національній.

Сприятливою для банківської системи області є тенденція зростання питомої ваги строкових вкладів населення у структурі депозитів фізичних осіб, що спостерігалася протягом січня-вересня (у 2011 році порівняно з 2009 роком їх частка зросла з 77,6% до 86%), оскільки такі залучення для банків є надійними фінансовими ресурсами.

Економічний аналіз структури надходжень на депозитні рахунки та наданих кредитів свідчить про те, що за останні два роки обсяг залучених депозитів перевищував надані кредити у 3,6 рази в 2009 році та у 2,1 рази в 2010 році. Протягом січня-вересня 2011 року співвідношення становило 1,6 рази.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.