Головний соціаліст Житомирщини: Рішення Конституційного Суду щодо бюджету нівелює права і свободи громадян

Головний соціаліст Житомирщини: Рішення Конституційного Суду щодо бюджету нівелює права і свободи громадян (чорнобильців, дітей війни, військовослужбовців)

Про це розповів Олег Пінський, перший секретар Житомирського обкому СПУ, коментуючи рішення Конституційного Суду України, що визнало конституційними положення п. 4 розділу VII Закону України «Про зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік», яким Кабінет міністрів був наділений повноваженнями з визначення порядку і розмірів соціальних виплат чорнобильцям, дітям війни та пенсій військовослужбовцям.

«Рішення Конституційного Суду України від 26.12.2011 №20-рп/2011 нівелює закріплений ст. 22 Конституції принцип неможливості звуження обсягу і змісту існуючих прав і свобод громадян. Воно суперечить його попереднім рішенням щодо соціальних виплат. Права людей в нашій державі всіма трьома гілками влади повністю ігноруються», – повідомив головний соціаліст Житомирщини.

За словами О. Пінського, основними наслідками прийняття рішення КС є те, що чорнобильцям, дітям війни та військовослужбовцям буде значно важче домагатися через суд виплат соціальних пільг за другу половину 2011 року в розмірі і обсязі, визначених відповідними Законами. Крім того, оскільки уряд отримав правові можливості для передачі йому повноважень з визначення розмірів і порядку здійснення будь-яких видів соціальних виплат, він може змінювати механізм реалізації соціально-економічних прав, у тому числі звужуючи обсяг та зміст цих прав.

Зокрема, ключовим на його думку є те, що держава може не тільки встановлювати, але і зменшувати соціально-економічні права в залежності від свого фінансового становища, а тлумачення законів Конституційним Судом може змінюватися самим кардинальним чином залежно від політичної кон’юнктури.
О.Пінський припустив, що якщо намічені тенденції і підходи в тлумаченні Конституції з боку КСУ продовжаться, то слідом за соціальними пільгами влада може обмежити інші соціально-економічні права: на оплату праці (в першу чергу, бюджетникам), на відпустку, на житло, на безоплатну медицину та освіту тощо.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.