Житомирська влада підписала угоду про співробітництво з Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Житомирської обласної ради, 1 березня під головуванням голови обласної ради Йосипа Запаловського відбулося розширене засідання дорадчої ради Національного конгресу органів місцевого самоврядування Житомирської області.

Тема - «Перспективи розвитку місцевого самоврядування через проекти і програми Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню. Кращі практики та методологія підготовки проектів і програм на 2012 рік»

У рамках засідання підписано угоду про співробітництво між Державним фондом сприяння місцевому самоврядуванню, Житомирською обласною радою та Житомирською обласною державною адміністрацією.

Угоду підписали голова Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергій Маліков, голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Рижук, голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський.

Метою угоди є розвиток та реформування місцевого самоврядування в Україні шляхом об’єднання зусиль та створення умов для взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на принципах соціального партнерства, відкритості і прозорості; вивчення кращих практик місцевого самоврядування регіону з метою поширення досвіду на інші регіони України.

«Сьогодні в нашій області стартує десятий етап Всеукраїнського конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування. Його переможці отримають передбачене умовами конкурсу фінансування з Державного бюджету, а відтак зможуть реалізувати задумані корисні для громади завдання», - сказав,відкриваючи зібрання голова обласної ради Йосип Запаловський. – Він також висловив упевненість, що територіальні громади Житомирщини у тісній співпраці з органами влади, органами місцевого самоврядування готові залучати свій потенціал, ресурси для того, щоб брати активну участь і вигравати у таких конкурсах чи інших грантових програмах, бо розуміють, що це реальний шанс втілити найсміливіші ініціативи та ідеї для покращення свого добробуту в життя».

Відбулося нагородження переможця Всеукраїнського конкурсу проектів та програм місцевого самоврядування, за підсумками 2011 року. Переможцем вп’яте стала Новоград-Волинська міська рада – за представлений проект «Створення еколого-натуралістичного парку як експериментально-дослідницького центру з метою розробки інноваційної моделі екологічної освіти і виховання та нових підходів до вивчення природничих дисциплін в місті Новоград-Волинський». На реалізацію цього проекту з Державного бюджету у рамках конкурсу буде спрямовано 221,3 тис. грн.

Фахівці Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню провели для учасників Дорадчої ради національного конгресу місцевого самоврядування семінар-тренінг на тему «Методологія підготовки проектів та програм на Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування у 2012 році».
Учасники Дорадчої ради обговорили проект закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Після завершення засідання дорадчої ради відбувся брифінг для журналістів за участю голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню Сергія Малікова, голови Житомирської обласної ради Йосипа Запаловського, голови Житомирської обласної державної адміністрації Сергія Рижука.
У розширеному засіданні регіональної дорадчої ради Національного конгресу місцевого самоврядування України в Житомирській області взяли участь перший заступник голови обалсної ради Володимир Арешонков, голови районних рад, сільські та селищні голови, заступники голів райдержадміністрацій, окремі начальники управлінь облдержадміністрації.

Довідкова інформація. Регіональна дорадча рада Національного конгресу місцевого самоврядування України в Житомирській області, яку очолює голова обласної ради Йосип Запаловський, було створено в вересні 2011 року в рамках реалізації Проекту ДІАЛОГ.

До складу ради увійшли представники трьох регіональних відділень асоціацій – Української асоціації районних та обласних рад у Житомирській області, асоціації міст України та Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.

Мета діяльності – забезпечувати ефективну співпрацю міських, районних, сільських, селищних органів місцевого самоврядування та територіальних громад з органами виконавчої влади регіону у розв’язанні актуальних місцевих питань.

Всеукраїнський конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування існує з 2003 року. Державна інвестиція на реалізацію проектів розвитку місцевих громад на той час становила 10 млн. грн. У 2011 році на ці цілі спрямовано 27 млн. грн..
У минулому році в конкурсі взяли участь 725 проектів ,130 із них стали переможцями. Фінансування проектів, які стали переможцями в минулому році, розпочнеться з березня 2012 року.

У 2005 році в Конкурсі перемагали дві територіальні громади нашої області – Коростишівська міська рада з проектом «Оснащення міського комунального підприємства «Водоканал» м. Коростишева технологією та устаткуванням, що забезпечує економію енергоспоживання» та Новоград-Волинська міська рада з проектом «Впровадження системи збору та вивезення сміття з території міста».

Новоград-Волинська міська рада переможцем Конкурсу ставала ще в 2006, 2008 та 2009 роках з проектами «Вдосконалення та стабілізація системи централізованого тепло забезпечення м. Новоград-Волинського шляхом впровадження технологій енергозбереження», «Поліпшення системи виробництва питної води шляхом впровадження сучасних технологій очистки питної води» та «Вдосконалення системи вивезення та утилізації сміття в м. Новоград-Волинському шляхом впровадження роздільного збору та вивезення твердих побутових відходів».

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.