Результати візиту аграріїв Житомирщини до Польщи

Краще один раз побачити, ніж сто разів почути. У цій народній мудрості сповна переконалися керівники сільськогосподарських підприємств із восьми районів Житомирщини.

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Житомирської ОДА, 23 липня вони побували на виробництві польської компанії «Pronar» («продукція міста Нарев»), де на власні очі побачили процес виготовлення сучасну сільськогосподарської і комунальної техніки та стали учасниками демонстрації різної потужності тракторів, косілок, сінорозтрушувачів, пакувальників тюків, розкидачів добрив, причепів та ін.

Ініціатором поїздки став голова облдержадміністрації Сергій Рижук, який місяць тому під час зустрічі з Головою Ради власників фірми «Pronar» Сергіушем Мартинюком висловив позицію: аграрні господарства Житомирщини мають потребу в модернізації техніки, але, зрозуміло, можливості українських підприємців не відповідають ціновій політиці найвідоміших європейських виробників. Виняток – польська компанія «Pronar», яка має на меті ввійти на ринок України та готова робити для цього рішучі кроки.

Районні управління агропромислового розвитку поширили інформацію про можливість робочої поїздки до Польщі серед авторитетних господарів. Через те, що делегація формувалася у стислі терміни, цього разу з когорти бажаючих поїхали ті, хто мали документи для виїзду за кордон. З житомирськими аграріями поїхали домовлятися про співпрацю начальник інспекції Держтехнагляду облдержадміністрації Володимир Левицький, а також керівник і конструктори Вінницького експериментально-механічного заводу № 45.

Перший крок: Житомирщина–Польща і навпаки

Сергіуш Мартинюк особисто супроводжував делегацію і на виробництві, і на полі. Він не приховував інтересу «Pronar» до країн Східної Європи та України зокрема, адже кому, як не українським господарям, годиться мати новітню техніку для полегшення роботи і ще кращих врожаїв. «Менше місяця пройшло після моєї зустрічі з головою Житомирської облдержадміністрації Сергієм Рижуком, а гості вже тут, – зауважує Сергіуш Мартинюк. – Це означає, що влада хоче співпрацювати і перший крок назустріч уже зроблено».

Голова Ради власників фірми «Pronar», як і багато українців, вболіває за село як годувальницю держави. «У Польщі протягом останніх 10 років сільське господарство розвивається активно і стабільно», – каже Сергіуш Мартинюк. І це при тому, як відзначають наші аграрії, що Польща має не найкращі землі. «Pronar» прагне допомогти Україні вивести село з застою. Учасники делегації підхопили думки польських колег: у землі має бути ініціативний та ефективний господар, який відчуватиме всебічну підтримку держави.

Продукція фірми «Pronar» поширюється в Польщі та державах, де є умови для роботи сільськогосподарської, комунальної, дорожньої техніки. «У стандартній комплектації нашої техніки знаходиться складне оснащення. Якщо взяти аналоги західних виробників-конкурентів, оснащення буде те ж саме, але буде й вагомий розрив в ціні», – розповідає керівник відділу експорту сільгосптехніки «Pronar» Роман Вишковски. Проте, як відмітили підприємці з Житомирщини, це їх все одно не надто рятує: українським заробіткам далеко до західних. Усвідомлюючи це, Сергіуш Мартинюк спрямований більше не на продаж техніки господарям, а на заснування в одному з агарних регіонів України (Житомирська або Вінницька область) представництва компанії. На думку вінницького конструктора техніки Олексія Світуна, принаймні поки що не варто зазіхати на щось більше, ніж база для продажу запчастин, ремонту техніки.

Висновки після побаченого
Їдучи до Польщі, деякі учасники делегації мали чітко окреслену мету: кому потрібен потужний трактор для оранки землі, кому косілка, кому надійний причеп для перевезення врожаю. Безумовно, про нове, небачене в Україні виробництво, роботу польської техніки в полі та в одноосібному господарстві, у житомирян залишилися якнайкращі враження. «Сьогодні основне завдання для техніки – надійність і функціональність. Після побаченого до цих двох положень у нас немає жодних запитань. Помітно, що наші підприємці зацікавилися: розпитують, оглядають, сідають за кермо тракторів», – зазначає начальник інспекції Держтехнагляду облдержадміністрації Володимир Левицький.

Офіційний представник компанії «Pronar» Андрій Вірчак наголошує: «Ми ніколи раніше не дивилися на ринок України настільки серйозно як зараз. Люди, які приїхали подивитися на техніку і її виробництво, навіть, якщо нічого не придбають, переважно дають їй відмінну оцінку. Зрозуміло, що своїми враженнями вони ділитимуться зі своїми колегами. Це вже дуже добре».

У роботі з менеджерами польської фірми підприємці-аграрії робили попередні замовлення техніки, узгоджували ціни. «Нас цікавить трактор із потужністю в дві сотні кінських сил, також хотілося б придбати кілька з продемонстрованих причепів. Потрібно все зважити, а потім вирішувати, чи варто придбавати ту чи іншу дороговартісну техніку», – діляться намірами керівники українсько-канадського СТОВ «Надія» (с. Ягодинка Червоноармійського району) Володимир Сірик та Павло Федончук.

«Сподобалося все побачене: причепи, тракторів, пакувальники тюків – все на високому рівні. Одразу видно, що техніка якісна і чудово працює. Вона неодмінно має займати свою нішу в Україні. Все залежить від конкуренції на ринку і позиції компанії», – відзначає підприємець із Лугинського району Вадим Пащенко.

Керівник приватного підприємства «Яроповичі» (Андрушівський район) Петро Жеребчук так висловлює свою думку: «Продукція польської компанії для аграріїв потрібна, її присутність на нашому ринку на користь сільгоспвиробникам, а саме її унікальність, відносна простота та надійність (особливо кормозбиральна). Наявність та пропозиція будь якого товару тисне на ціну. Я запропонував пану Мартинюку розглянути питання продажу його продукції в Україні за схемою: 30% – оплата, 70% – за графіком на три роки з платежем рівними частинами один раз в квартал плюс комісія 7% річних при обов’язковому страхуванні покупцем товару в страховій компанії на вибір продавця. Така схема, на мій погляд, вигідна та логічна як для нас, покупців, так і для польського виробника-продавця».

Хай там як, але відносини «Pronar» з Україною продовжаться: чи то на рівні купівлі-продажу, чи на рівні філіалу виробництва, чи ще якимось чином. Житомирські аграрії простягають сусідній Польщі руку і в той же час щиро сподіваються, що й на рідній землі, родючій і яка має свої поклади руди, колись буде виготовлятися власна необхідна сільськогосподарська техніка.

Другим важливим кроком у відносинах Житомир–Нарев стане всеукраїнська виставка «Обжинки-2012», на участь у якій дав згоду Сергіуш Мартинюк. «Pronar» продемонструє свою техніку в Україні, а українці вже постараються не відпустити її назад.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.