Повторення дій, що можуть поглибити втрати аграріїв, не припустимі

Враховуючи складні погодні умови, у яких цьогоріч довелося працювати українським аграріям, нині вкрай важливими є чіткі програмні й прогнозовані дії уряду і парламенту у напрямку формування митної, податкової, інвестиційної та соціально-економічної політики ефективного розвитку агропромислового комплексу України. Такої думки президент УСПП, народний депутат, радник Президента України Анатолій Кінах.

«Вітчизняний агропромисловий комплекс є одним із стратегічних секторів нашої економіки, тому важливо зробити все необхідне для повної реалізації його величезного природного й кадрового потенціалу. Особливо враховуючи те, що поточний рік, через високі температури повітря, видався дуже складним для наших аграріїв та вплинув на зменшення обсягів сільськогосподарського врожаю», – каже А. Кінах.

За словами лідера промислово-підприємницької спільноти, зараз, як ніколи, принципово важливо забезпечити в країні продовольчу безпеку. Дане питання, інформує А. Кінах, буде розглянуто на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони, що відбудеться під головуванням Президента України. Активну участь в його підготовці беруть аграрні об’єднання і асоціації бізнесу.

Не менш важливо, на думку політика, подбати про доступ агробізнесу до кредитних ресурсів на сприятливих умовах, особливо у зв’язку із сезонністю циклу виробництва сільськогосподарської продукції. «Одночасно, слід максимально використати на користь українських аграріїв факт зростання цін на зерно на зовнішніх світових ринках. В жодному випадку, не можна допустити повторення втрат минулих періодів, які зазнали наші селяни у зв’язку із введенням непрозорих механізмів квотування експорту, дією експортних мит, через проблематику невідшкодування негативного сальдо ПДВ, збій в системі транспортних перевезень», – наголошує А. Кінах.

У цьому контексті, вважає президент УСПП, як мінімум до кінця поточного року на основі діалогу влади і агробізнесу має бути сформована чітка програма дій, спрямована на відповідну державну допомогу господарствам, що постраждали від посухи, особливо на півдні країни.

«Також слід створити відповідні продовольчі ресурси для забезпечення наших внутрішніх потреб на продовольство й фураж, сформувати відповідну цінову політику стосовно недопущення стрибка цін на продовольство, максимально сприяти реалізації експортного аграрного потенціалу України задля покращення фінансових, соціально-економічних показників галузі, і, перш за все, українських селян, які в складних умовах забезпечують країну необхідною сільськогосподарською продукцією», – резюмує А. Кінах.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.