Як доглядати за паркетом?

Як доглядати за паркетом?
Важко собі уявити догляд за паркетом без використання спеціальних засобів, що перешкоджають механічному зносу. До таких засобів належать лаки, масла, воскові мастики.

Лаки для паркету.

При дбайливому ставленні без спеціального догляду лакований паркет може прослужити до 10 років. Після закінчення зазначеного строку лакове покриття слід оновити, а ще краще – повністю замінити. У разі достатньої товщини лакового покриття можна проводити багаторазове шліфування підлоги, проте після кожної такої операції слід наносити захисний шар у вигляді того ж лаку або масла.

Потрібно врахувати, що після покриття лаком протягом доби можна ступати на паркет, а протягом півмісяця проводити вологе прибирання, стелити килими і встановлювати меблі.

Масла для паркетного покриття.

Маслянисті просочення, на відміну від лаків, не утворюють на поверхні паркету плівку, а підвищують його зносостійкість тільки завдяки більш глибокому проникненню в деревину. Масло не тільки покращує фізико-хімічні властивості деревини, але і робить більш естетичним її вигляд, підкреслюючи текстуру та поглиблюючи колір. Полірований паркет, на відміну від покритого лаком, здатний переносити більш високі навантаження.

Однак, в свою чергу, догляд за масляним покриттям куди більш трудомісткий. З часом паркет з масляним покриттям стає тільки кращим і шляхетнішим. Якщо зважилися на використання олійною просочення, то важливо знати, що на паркет не можна ставити меблі з металевими ніжками – слід застосовувати спеціальні захисні ковпаки, які не залишають слідів на поверхні підлоги.

Воскові мастики.

Не менше двох разів на рік, під час догляду за паркетом, слід наносити воскові мастики, які утворюють захисну плівку, таким чином захищаючи покриття від передчасного зносу. Воскові мастики захищають паркет від контакту з вологою, але якщо вона присутня у великій кількості, то мастика буде безсилою.

Після нанесення воскової мастики, не рекомендується ходити по підлозі до повного висихання розчину і утворення плівки (30-40 хвилин). Після обробки, підлога не просто придбає натуральний блиск, але ще й перестане ковзати і збирати на своїй поверхні пил. У разі повторної обробки можна використовувати не концентрований розчин, а розведений водою у співвідношенні: один до п’яти. Подальший догляд за паркетним покритим буде полягати в тому, щоб під час вологого прибирання ганчірку змочувати не просто у воді, а необхідно розчинювати в ній невеликий шматочок господарського мила.

Потрібно зазначити, що будь-які заходи, пов’язані з оновленнями паркету, можна виконувати лише в тому випадку, коли дерево є абсолютно сухим. Для того щоб переконатися в достатній сухості, слід за допомогою скотча приклеїти до поверхні шматочок целофану і залишити його в такому положенні на ніч. Якщо вранці на звороті целофану утвориться конденсат, то паркет є не досить сухим і вимагає проведення додаткової сушки. Взагалі, паркет найкраще “почуває себе” при температурі повітря 16-25 °С і відносній вологості повітря 60-65 %.

Що шкодить паркету?

Лише одного спеціального догляду за паркетом недостатньо для його нормальної експлуатації. Слід особливу увагу приділити головним «шкідникам» паркету і озброїтися додатковими захисними засобами, які можуть зажадати додаткових фінансових витрат.

1. Пісок.

Зберегти паркет від подряпин допоможе спеціальний килимок біля дверей, який зведе до мінімуму потрапляння піску в приміщення. Однак килимок не в змозі повністю запобігти потрапляння піску в квартиру, тому слід потурбуватися про відсутність на підлозі паласів та килимів, потрапляючи під які пісок перетворюється в подобу наждачного паперу, а тому швидко руйнує лакове покриття.

2. Надмірна сухість/вологість.

Надмірна вологість може призвести до того, що паркет насититься вологою і “здується”, а надмірна сухість може призвести до “зсихання” і розтріскування деревини. Для запобігання скупчення вологи в теплу пору року, приміщення потрібно регулярно провітрювати, а в холодну пору року, навпаки вдаватися до зволоження, яке можна забезпечити розташуванням відкритих місткостей з водою, так і за допомогою спеціальних зволожувачів.

3. Підбори.

В результаті взаємодії паркету зі шпильками підборів на поверхні підлоги утворюються вм’ятини, тріщини і навіть відколи, тому краще всього замінити їх взуттям з м’якою підошвою.

4. Колеса і ніжки металів.

Колеса і ніжки меблів не тільки дряпають паркет, але і залишають на ньому непривабливі чорні сліди. Якщо немає можливості придбати спеціальні меблі, оснащені прогумованими колесами, то можна передбачити пристрій на ніжки повстяних накладок, або купити прозорі пластикові килимки, які практично непомітні на поверхні паркету.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.