Як отримати іпотечний кредит

Як отримати іпотечний кредит
Якщо у вас немає грошей на купівлю квартири, але зате є стабільна робота, то ви можете подумати про варіант з іпотекою. Ось вам декілька порад для отримання іпотечного кредиту.

1. Спочатку, враховуючи свої офіційні можливості, визначтеся із сумою кредиту, на який особисто ви можете розраховувати. І в яку загальну суму обійдеться купівля житла. Допомогти в розрахунках зможуть або кредитні брокери (спеціальні агентства), або кредитні калькулятори (спеціальні програми на багатьох сайтах банків). Там ви довідаєтеся – щомісячні платежі не повинні бути більше ніж 40% вашого сукупного доходу. А розмір кредиту, зазвичай, близько 70-80% вартості купованої вами квартири.

2. Якщо ви не бізнесмен, а найманий працівник, то поговоріть зі своїм керівництвом, у якій формі можна буде підтвердити ваші доходи. Можливо, прийдеться знайти якийсь компроміс між вимогами банку і бажаннями вашого керівництва не афішувати реальні зарплати своїх працівників.

3. Ознайомтесь з договором іпотечного кредиту. Проценти за кредит у повинні бути десь 12-18% річних. Якщо вони менші, то це означає, що банк заробляє на завищених ставках щорічної комісії за ведення вашого рахунку, або на ставках «кишенькової» страхової компанії. Проконсультуйтеся з юристом із приводу сумнівних моментів договору. Це може бути: відповідальність у випадку прострочення платежу, можлива перерва у платежах, перегляд умов надання іпотечного кредиту і т. п.

4. При розмові з кредитним інспектором банку будьте щирі. Професіоналу достатньо одного погляду, не кажучи вже про бесіду з вами, щоб приблизно оцінити вашу платоспроможність. Та й вам самим вигідно взяти реальний кредит, який ви зможете повернути.

5. Майте також на увазі, що крім виплат за отриманий іпотечний кредит, вам потрібно ще витратити гроші на сам процес пошуку квартири: збір усіляких документів, послуги нотаріуса та ріелтора. При цьому, цей агент із нерухомості (ріелтор), до іпотеки повинен відноситися лояльно, щоб не дратуватися при запиті деяких додаткових документів. А ще він повинен забезпечити вам юридичну чистоту квартири. Бо поява, через декілька років, інших власників вашого житла буде дорого вам коштувати.

6. Визначтеся для себе, в якому сегменті нерухомості будете купувати собі житло. Якщо у «вторинному сегменті» житла, то вам треба знати, що банк не кредитує квартиру в будинку, який повинен іти під знесення. Якщо ж у «первинному сегменті» житла, то ви повинні бути свідомі того, що у більшості банків ставка на цей кредит буде більшою на 2-3%. Хоча, у такому випадку, вам не треба буде витрачати гроші на ріелтера і перевіряти юридичну чистоту житла.

7. У зв’язку з тим, що кредит прийдеться виплачувати багато років, прорахуйте таку можливість, як втрата теперішньої вашої роботи. Оцініть, чи зможете ви швидко знайти собі нову роботу. Та ще й із заробітною платою придатною для погашення іпотечного кредиту. Також, про підписання вами шлюбного договору, теж можна подумати. Це допоможе уникнути, у разі розлучення, проблем із розділом майна та переоформленням боргу.

8. І наостанок: добре подумайте, чи варто отримувати іпотечний кредит. Все ж таки вартість квартири, взятої по іпотеці, зростає десь на 70-90%. До того ж ви ще й вільно не зможете розпоряджатися своїм житлом, бо воно буде у заставі, доки кредит вами не буде сплачено.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.