Чи варто брати кредит на житло в гривні

Чи варто брати кредит на житло в гривні
Сьогодні, в економічній нестабільності велика кількість українців побоюється девальвації, проте саме при цій ситуації покупка нерухомості за гривневий кредит може в підсумку бути непоганою фінансовою інвестицією, так як ціни в гривні на житло повинні підскочити разом з курсом інших валют, долара наприклад, також відзначимо, що при цьому заборгованість знеціниться. Багато хто може подумати, що брати кредит в настільки нестабільній ситуації небезпечно, і вони теж будуть праві, так як завжди, коли мова йде про інвестування, ніхто не може бути впевнений на 100%, що залишиться у виграші. З іншого боку, іпотека для молоді сьогодні залишається єдиним способом купити квартиру.

Такий варіант експерти не пропонують тим, хто розраховує виплачувати кредит з зарплати, швидше це буде цікаво тим українцям, у яких є заощадження в районі 30 тисяч умовних одиниць.

Сьогодні вартість української нерухомості безпосередньо залежить від американської валюти - долара. Так, сьогодні двокімнатна квартира зараз коштує близько 600 тис. грн. А при девальвації гривні до 8,4 грн. за долар, вартість у гривнях становитиме 630 тис. грн. Відповідно, чим більше просяде курс, тим дорожче квартира буде в гривнях.

При цьому всьому, треба відзначити, що заборгованість перед банком буде зменшуватися. Наприклад, сума кредиту в 360 тисяч гривень (за курсом 8 грн. / Дол.) Становить 45 тисяч доларів, але при іншому курсі (наприклад 9 грн. / Дол.) Ваш борг складе 40 тисяч доларів. Відзначимо, що такий варіант підходить лише тим, чий дохід прив'язаний до долара, українцям, які отримують доходи в гривні, ці зміни не принесуть прибутку.

Фахівці стверджують, що оптимальна вартість іпотеки не повинна перевищувати 11-12% річних, тоді як зараз ставки по позиках близько 20-24% річних, при цьому, не забувайте про комісії, а також страхових платежах. Що ми отримуємо в результаті? Не менше, ніж 24-27% річних. Звичайно, для багатьох людей це непідйомне фінансове випробування, і брати іпотечний кредит на таких умовах просто немає ніякого сенсу.

Однак брати його має сенс у тому випадку, якщо можливість є, тому що рано чи пізно ставки знизяться - впевнені фахівці, так як піде вниз прибутковість депозитів, і тоді підуть вниз плаваючі ставки по кредитах, або ж інший варіант - можна буде перекредитуватися на більше прийнятних умовах в іншій фінансовій структурі.

Источник: Domobaza

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.