Україна і Росія не домовилися про ціну на газ і кличуть на допомогу Європу

Україна і Росія не домовилися про ціну на газ і кличуть на допомогу Європу
29 травня сплив термін передарбітражної претензії "Нафтогазу" до російського "Газпрому". Україна вимагала в монополіста встановити ринкові ціни на газ та переглянути чинні контракти. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

У передарбітражному позові Україна вимагала встановити ціну на газ, яка б відповідала європейській. Паралельно, пропонувала "Газпрому" на час перемов заплатити борги за газ із розрахунку 268 з половиною доларів за тисячу кубів. Росіяни ж, визнають, постійно відповідали публічними заявами Путіна про перехід на передоплату.

Пізніше Медведєв закликав Україну сплатити хоча б якусь частину боргу. Однак за стіл переговорів сторони так і не сіли. Тепер визнають, ща надія хіба на Стокгольмський суд.

Напередодні Міністр Юстиції України Павло Петренко заявляв, що на підготовку позову вистачить тижня. Однак поки що Україна розглядає другий варіант - спільні із Європою перемови у газовому питанні. Вже завтра у Берліні в тристороньому форматі пройде друга така зустріч. Попередня виявилася безрезультатною

Все, що від переговорів отримала Україна - схему, за якою вона має перевести "Газпрому" перший транш газового боргу - 2 мільярди 200 мільйонів доларів. Хоча Україну значно більше цікавить питання ціни, визнавав Арсеній Яценюк.

"Якщо нам вдасться домовитися щодо ціни, ми протягом 10 днів виплатимо всі наші борги. Ми це вже публічно заявили на весь світ", - підкреслив Яценюк.

У Росії активно цитують Петра Порошенка, який сказав, що Україна не платитиме по 500 доларів за тисячу кубів, а із уст очільника "Газпрому" Олексія Міллера прозвучала заява, що Україні перекриють газ.

Водночас, частина енергетиків певна - Україна не має іти на компроміси, як і Росія. За підрахунками експертів, Україна уже переплатила своєму супротивнику понад 20 мільярдів доларів через невигідні контракти і, не виключено, що частина з них уже пішла на агресію проти нашої держави.



Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.