Як зберігати картоплю взимку?

Як зберігати картоплю взимку?
Зібраний восени з городу урожай картоплі можна захистити від цвілі, зів’янення і гниття, правильно організувавши процес його зберігання в зимовий час.
Підготовка до зберігання
Перед закладанням картоплі на зберігання, її необхідно просушити на відкритому повітрі на протязі 1-2 днів. При цьому слід уникати тривалого попадання на бульби прямих сонячних променів. Цього можна досягти, розмістивши її в тіні або під навісом. А от картоплю, призначену для посадки, в процесі просушування рекомендується кілька годин витримати на сонці.


Умови зберігання
Бульби картоплі досить чутливі до перепадів температури. При зберіганні в теплі вони зморщяться, стануть м’якими і почнуть пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, в результаті чого цей овоч стане малоїстівним і несмачним.
Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90%. Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному припливно-витяжною вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.

Зберігання картоплі в погребі
У погребі чи підвалі картоплю можна зберігати насипом у засіках, однак більш привабливим є розміщення її в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря.
Встановлювати такі ящики слід на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт в 15-20 см між їх дном і підлогою льоху. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами підвалу, тому не присувайте ящики з картоплею впритул до бічних стін – дайте бульбам можливість «дихати».
Щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, її рекомендується накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою.

Використання балкону
У разі відсутності погребу картоплю можна розмістити на балконі в ящиках, що мають вентиляційні отвори. Останнім часом багато мешканців багатоповерхівок для зберігання картоплі замість традиційних ящиків використовують тришарові мішки з спанбонду – міцного нетканого матеріалу, що має чудову повітропроникність.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.