Робимо садові дорожки з твердим покриттям

Робимо садові дорожки з твердим покриттям
З усіх видів садових проходів найбільшою міцністю і тривалим терміном служби характеризуються доріжки з твердим покриттям, що мають монолітну основу. Їх пристрій вимагає деяких витрат матеріалів, часу і праці, але в ході експлуатації це все помітно окупається.

На першому етапі роботи необхідно викопати стрічковий міні-котлован глибиною близько 15-20 см. Якщо майданчик або доріжки заплановані в місцях можливого скупчення води, то слід завчасно продумати і підготувати відведення для неї.

Є два варіанти облаштування котловану. В першому, викопане ложе застеляють дорожнім геотекстилем таким чином, щоб його краї заходили на бічні сторони поглиблення. Геотекстиль для даного виду робіт можна вибирати з густотою 150-200 г/куб. метр.

Можна замість геотекстилю викласти бокові сторони котловану стрічкою з лінолеуму або руберойду. Для цієї мети цілком допускається використовувати старий, вже непридатний для внутрішньої обробки матеріал. Як дренажну основу засипають пісок. В утрамбованому вигляді висота піщаної подушки повинна складати приблизно 5 сантиметрів.

Після такої підготовки заливають бетон. Верхня межа заливки може бути врівень з землею або трохи вище. В останньому випадку, попередньо необхідно зробити опалубку з дощок або фанери. Для більшої міцності бетонну основу армують. Якщо доріжки роблять «на совість», то в якості арматури слід використовувати прути діаметром 5-8 мм, або зварену сітку із цих прутів з осередками 10-15 сантиметрів.

Нерідко для зміцнення бетонної основи використовують старі сітки рабиці, панцирні сітки зі старих ліжок або непридатні металеві деталі. Слід враховувати, що така «арматура» в кінцевому підсумку зіпсує доріжку або майданчик і значно скоротить термін її експлуатації.

Арматуру встановлюють на невеликі, до 3-5 см підставки (шматочки цегли, камінці), щоб при заливці бетону вона не опинилася знизу. Щоб бетонна основа повністю затверділа, їй необхідно дати постояти від 3 до 5 діб. Після цього приступають до укладання тротуарної плитки, бруківки, природного каменю або іншого декоративного покриття. Для кладки використовують міцний цементно-піщаний розчин.

Якщо для покриття обрано природний камінь, то його бажано попередньо сортувати по товщині. Між окремими структурними елементами такого покриття необхідно залишати зазори не менше одного сантиметра, їх згодом заповнюють цим же цементно-піщаним розчином, але з додаванням клею ПВА. Така добавка дозволяє зміцнити шви між торцями каменю і зробити покриття більш зносостійким. При укладанні тротуарної плитки шви залишають шириною близько 5 мм, а після заповнюють їх клейовим розчином.

Якщо дорожнє полотно влаштовано врівень із землею, то бажано встановити в якості захисного огородження бордюрний камінь. Якщо бордюр не входить в плани, то тоді доріжка повинна підніматися над навколишнім ґрунтом на 3-5 сантиметрів.

Садові доріжки з твердим покриттям і майданчики з твердою монолітною основою можна сміливо назвати капітальними, так як без ремонту вони можуть експлуатуватися до 10 років і більше. Їх наявність доцільна в тих місцях, де передбачається велике навантаження: у зоні під’їзду до ділянки, біля воріт і біля входу в будинок. Крім того, якщо таке мощення роблять у підпірних стін і насипів, то воно додатково буде зміцнювати ґрунт.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.