Як стелити лінолеум

Як стелити лінолеум
Ми рідко дивимося на підлогу, але наші ступні люблять усі рівне і тепле. Побудувавши дачний будиночок або задумавшись про ремонт існуючого, рано чи пізно стикаєшся з проблемою вибору покриття підлоги. І одним із самих практичних і демократичних варіантів є лінолеум, який, незважаючи на багаторічне застосування, і в наші дні має найбільше поширення.

Кілька слів про вибір. Розрізняють лінолеум побутовий, комерційний і напівкомерційний. Побутовий має гомогенну структуру, тобто складається з декількох шарів, основою виступає скловолокно, підкладка виконується з натуральних матеріалів або ПВХ. Товщина лінолеуму 1,5 -3 мм, із захисним шаром 0,15-0,3 мм, якщо такий завдано. Комерційний і напівкомерційний, мають гомогенну (однорідну) або гетерогенну структуру. Товщина гомогенного покриття 1,5 -2 мм, гетерогенного 2 - 4 мм, захисний шар 0,7-0,8 мм. Такий лінолеум має високу зносостійкість і довговічністю і може застосовуватися в місцях з великою прохідністю.

Як правило, для дачі або квартири вибирають побутовий лінолеум. Звичайно, якщо через передпокій щодня проходять цілі натовпи гостей, можна постелити комерційний, але його вартість значно перевершує побутовий.

Вибравши лінолеум відповідно до свого смаку і товщині гаманця, визначаємося з потрібною кількістю. Слід враховувати, що ширина рулонів 1,5-4 метра, тому, в деяких випадках без стиків не обійтися.

Покриттям куплено, можна приступати безпосередньо до монтажу. Лінолеум, особливо побутовий, хороший тим, що постелити його можна самостійно, не вдаючись до допомоги фахівців. Швидше за все, підлога в будинку бетонна або дерев'яна, тому розглянемо укладання лінолеуму на ці матеріали.

Ніякої підкладки, при розстелянні лінолеуму на бетонну основу, не потрібно. Головне, щоб поверхня була рівною, западини і горби були відсутні. Іноді добитися цього набагато складніше, ніж постелити лінолеум, але тут вже нічого не поробиш.

Поверхня підлоги повинна бути чистою і сухою. Якщо ви міняєте покриття, то старий матеріал необхідно ретельно зчистити з поверхні. Буде дуже добре, якщо ви загрунтуете бетонне покриття. Робиться це за допомогою спеціальних розчинів, які наносяться валиком на всю площу підлоги. Це забезпечить краще зчеплення лінолеуму з основою і послужить додатковим захистом бетону від зовнішніх впливів.

Відмірюючи лінолеум, дайте кілька сантиметрів запасу з кожного боку. Розстелите покриття (зрозуміло, на підлозі не повинно бути меблів і т.п.), обріжте зайве. Між стіною і лінолеумом повинен залишитися зазор приблизно 0,2-0,5 см. Якщо цілісним шматком прокласти покриття неможливо, доведеться підбирати малюнок, а шви зварювати. Не лякайтеся, нічого складного в цьому немає. Тут використовується метод холодного зварювання, для цього потрібно придбати спеціальний клей. Очищаємо шви від пилу, щільно стикуються і наклеюємо по всій довжині скотч , із зовнішнього боку лінолеуму. У місці стику листів акуратно розрізаємо скотч і наносимо клей: висота смужки повинна бути 3 - 4 мм. Через 30-40 хвилин шов буде готовий і скотч можна видалити. Обов'язково користуйтеся при роботі рукавичками.

Після того, як лінолеум розстелений, і стики зварені, необхідно дати йому "вилежатся" не менше двох діб. Підуть всі нерівності, і, можливо, краї знову доведеться підрізати.

При невеликій площі, до 20м2, і відсутності стиків, в принципі, можна і не клеїти ліноліум. Тоді, після того як лінолеум розправився, разрівнюємо, виганяємо за допомогою валика повітря, прибиваємо плінтуса і готово. При великій площі або в місцях підвищеного навантаження, (передпокій, коридор), покриття варто приклеїти. Для цього, відверніть половину листа, намажте рівним шаром поверхню основи і покладіть лінолеум. Потім розрівняйте поверхню листа, слід регулювати по кутах і залиште на вказане виробником клею час. Точно таким же чинимо з другою половиною. Найважливіше тут, видалити все повітря, для цього можна користуватися валиком. Розстановку меблів, краще робити через 5-7 днів після приклеювання, щоб переконається в повній відсутності здуття.

При укладанні лінолеуму на дерев'яне покриття, поверхню необхідно вирівняти. Справа в тому, що дошки, як би ідеально їх не підігнали, будуть розходитися і прогинатися, і, з часом, на лінолеумі з'являться тріщини. Для вирівнювання застосовують листи фанери, товщиною 8 - 10мм. Закріплюють фанеру до дощок за допомогою саморізів, підганяючи стики листів по висоті. Прослідкуйте, щоб місця, де між фанерою і підлогою утворюється порожнеча, були відсутні. Якщо такі є, підкладіть шматочки тієї ж фанери.

Подальше укладання лінолеуму, виконується так само, як і при бетонній основі.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.