Житомирщина – найактивніша у процесі децентралізації

Житомирщина – найактивніша у процесі децентралізації
У квітні минулого року на Житомирщині розпочався процес децентралізації влади. В рамках реформи в області утворилось 9 територіальних громад: Вишевицька, Високівська, Дубрівська. Новоборівська, Потіївська, Тетерівська, Іршанська, Народицька, Червоненська.
Не секрет, що навколо цього питання було і залишається чимало скептиків, які не надто вірять у результативність змін. Адже українське суспільство звикає до того, що слово «реформи» означає не якісні перетворення, а проблеми та гальмування.

Гідні показники, зростання економіки безпосередньо в громадах – саме завдяки цій реформі такі зміни ми бачимо вже сьогодні, – розповів заступник голови Житомирської облдержадміністрації Ігор Гундич. – За січень-липень поточного року до загального фонду бюджетів усіх громад надійшло 60 млн грн, що становить 134,6 % від планового показника доходів, затвердженого на весь 2016 рік».

З урахуванням ПДФО, який з початку цього року зараховується до бюджетів ОТГ, приріст надходжень у відповідності з минулим роком зріс до 333,1 % , у грошовому еквіваленті це 35,6 млн грн.

Окрім того, бюджети ОТГ отримали базову, освітню та медичну дотації на суму 65,6 млн грн.

Об’єднаним територіальним громадам Житомирської області передбачено субвенцію з державного бюджету формування інфраструктури у сумі 54 млн 571,0 тис. грн. Зокрема, за ці кошти буде відремонтовано 11 закладів освіти, 3 заклади культури, 5 медичних закладів, проведено ремонт доріг у 8 населених пунктах, повністю замінено обладнання котелень у 7 закладах соціальної сфери, також буде проведено капітальний ремонт водогінної мережі смт Народичі.
У 2016 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку в області реалізується 38 об’єктів на загальну суму 109,6 млн грн. Із загальної кількості об’єктів 6 – в ОТГ.

Головне в об’єднанні – розвиток не лише територій, а надання якісних освітніх, медичних послуг та відповідний соціальний захист населення. У 3 об’єднаних територіальних громадах вже створено опорні школи. Це навчальні заклади, що дозволять забезпечити кращий доступ до якісної освіти дітям з сільської місцевості.

Результат якісних змін у сфері медицини можна показати на прикладі Тетерівської ОТГ. У ній повністю відновлено 5 фельдшерсько-акушерських пунктів: зроблено не лише ремонт та проведено термосанацію, а й закупляється відповідне обладнання та ліки.

Громадам сьогодні надається фінансовий ресурс, владні важелі, можливості розвитку територій. Потрібно лише не боятись брати ініціативу та відповідальність в свої руки.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.