Особливості японського інтер'єру

Особливості японського інтер'єру
В останні кілька років до цього асоціативного ряду приєднався і японський стиль в інтер’єрі, що вже завоював популярність у багатьох країнах світу.

Японський стиль для оформлення інтер’єру можна вибрати з різних причин:

по-перше, його мінімалізм відповідає найактуальнішим модним тенденціям;
по-друге, японський стиль — це не просто варіації на тему прикраси кімнати, але і окрема філософія, тому такий варіант оформлення інтер’єру приваблює тих, хто серйозно захоплюється Сходом і буддизмом.
по-третє, для нашої країни такий інтер’єр залишається екзотикою і дозволяє виділитися, підкреслити свою індивідуальність;
по-четверте, інтер’єр оформлений в японському стилі, дозволяє максимально ефективно організувати простір, використовувати кожен куточок і сантиметр квартири, він дуже функціональний та практичний;
по-п’яте, японський стиль в інтер’єрі — це просто надзвичайно красиво й елегантно.

Які ж особливості та характеристики дозволили японському інтер’єру стати одним з найвідоміших на планеті і змагатися з такими визнаними лідерами, як класицизм, середземноморський стиль і мінімалізм? Чи можна оформити в японському стилі звичайну міську квартиру зі скромними розмірами житлової площі?

Особливості японського інтер'єру

Дев'ять особливостей японського інтер'єру

Японський інтер’єр легко пізнаваний, причому не тільки завдяки використанню в якості декору ієрогліфів, але і свого неповторного шарму та елегантною стриманості

Особливість перша — нічого зайвого

Особливості японського інтер'єру

Лаконічність — безумовно, головна характеристика японського стилю в інтер’єрі. Присутні тільки функціональні предмети, що використовуються в повсякденному житті. Наприклад, своє місце на відкритих полицях можуть зайняти улюблені книги або посуд, з якої будуть пригощати гостей, а ось різних дрібничкам або сувенірів місця немає. Єдине виключення — статуетки Будди або інші культові речі, які мають велике значення для власників.

Більша частина речей надійно ховається за фасадами вбудованих шаф і закритих полиць, які часто фарбуються в тон стін, створюючи враження практично порожнього, нічим не загроможденного простору.

У цьому відношенні японський стиль перегукується з мінімалізмом, його часто називають самим лаконічним етнічним варіантом оформлення інтер’єру.
Яскравий приклад лаконічності в японському інтер’єрі — мінімум відтінків, прості форми, ніякої химерності або пафосу

Особливість друга — відсутність яскравих фарб

Для японського інтер’єру характерні пастельні, природні відтінки — молочний, бежевий, кремовий, пісочний, перловий, темно-коричневий. Часто кімнати в такому стилі оформляють, використовуючи традиційні, найбільш контрастні кольори — чорний і білий. Наприклад, яскраво і незвично виглядають иероглифы, написані чорною фарбою на білій стіні, або прості білосніжні керамічні чашки на чорній дерев’яної полиці.

Особливості японського інтер'єру

Якщо африканський стиль — це жовтий і оранжевий тону, середземноморський — синій і оливковий, кантрі — строкате поєднання різноманітних відтінків, то японський стиль по колірній гамі найбільше схожий на класику з її білосніжними колонами і пастельними тонами обробки.

Зелений і червоний кольори теж іноді використовуються в японському інтер’єрі, однак вони частіше представлені своїми світлими і темними відтінками, трохи приглушеними і не дуже яскравими. Колірна гамма японського стилю — це фарби пожухшей осіннього листя, морської піни, безхмарного неба, квітучої сакури, прибережних каменів і повного місяця.

Чорний і білий — традиційні кольори японського стилю, що підкреслюють його стриманість і лаконічність

Особливість третя — штори

Головний принцип японського стилю — «нічого зайвого» — продовжують штори, які своїми суворими формами і відсутністю будь-яких воланів і складок можуть посперечатися з більш відомими римськими «колегами».

Японські штори — це рівні за розміром полотнища тканини, найчастіше натуральної — бавовни, льону, шовку, які розміщуються по периметру вікна. Часто їх називають ще екранними або панельними шторами, так як вони дійсно кріпляться на вікно у вигляді екрану, цілком справляючись з роллю захисту від сонячних променів і цікавих поглядів.

Щоб штора висіла рівному, в її основу кріпиться жорстка вставка, у такому вигляді полотнище може переміщатися по вікну в потрібному напрямку, на відміну від римських штор ніколи не піднімаючись вгору. Японські штори можуть використовуватися не тільки для прикраси вікна, але і для обрамлення дверного прорізу, якщо тканина достатньо щільна і як ширму, що відокремлює одну зону приміщення від іншої.

Особливості японського інтер'єру

Японські штори зазвичай витримані в такій кольоровій гамі, як і весь інтер’єр — бежеві, білі, молочні, малюнок має право на існування, однак має чергуватися з однотонною поверхнею

Особливість четверта — єднання з природою

Щоб зрозуміти цю відмінність японського стилю, необхідно пам’ятати про особливості самої країни — невеликий, перенаселеній, постійно піддається випробуванням у вигляді землетрусів, ураганів і цунамі. Японці дуже дбайливо ставляться до навколишнього середовища і вважають своє житло невід’ємною частиною природи, що чудово видно на прикладі японського саду, в якому будинок стає ще одним з елементів ландшафтного дизайну.

Для японців традиційним продовженням інтер’єру будинку або квартири завжди був і залишається пейзаж. Цю особливість національного житла можна вдало використовувати в умовах заміського будинку, зробивши, стіну в зимовий сад або на терасу.

Відносно інтер’єру квартири близькість до природи проявляється і у виборі непомітних, пастельних відтінків, і в максимально широкому використанні натуральних матеріалів. Каменя японці воліють дерево, ширми, що стіни та перегородки можуть бути виконані з рисового паперу або бамбука, підлогове покриття — теж натуральне дерево або все той же дуже міцний і надійний бамбук, стіни можуть бути прикрашені дерев’яними панелями, штори — тільки натуральні, з шовку або льону і так далі.

Кімнатні рослини теж сприяють близькості до природи, однак у японському інтер’єрі будуть недоречні пишні пальми або величезні фікуси — квіти тут теж лаконічні і в той же час виразні. Краще вибрати традиційний японський бонсай або навіть засушенную композицію з рослин — ікебану.

Особливості японського інтер'єру

Плетені циновки, деревце бонсай — все це неодмінні елементи японського інтер’єру.

Особливість п’ята — порожнеча і простір

Класичні японський інтер’єр — це дивно порожній, за європейськими мірками, простір, в якому, на перший погляд, зовсім немає меблів. Зовсім без предметів меблювання обійтися, звичайно, не можна, хоча японський стиль наполегливо прагне створювати подібне враження.

Як оформити інтер’єр без меблів? Легко! Подіуми, які часто стають частиною японського інтер’єру, насправді є дуже містким місцем зберігання — люки, ящики і ніші в підлозі здатні вмістити масу корисних і потрібних речей, а інші предмети ховаються під вбудовані шафи, пофарбовані в колір стін. Місцем для відпочинку служать татамі — плетені циновки, невеликі подушки і мати з тканини. Всі ці предмети в будь-який момент можуть бути прибрані з приміщення і навіть коли татамі розкладені по кімнаті, вони виглядають швидше, як підлогове покриття, ніж диван або крісло.

Особливості японського інтер'єру

Японський інтер’єр досить функціональний і зовсім без меблів — м’які подушки і татамі цілком здатні замінити традиційні дивани, крісла і стільці

Особливість шоста — оригінальні меблі

Звичайно, японський інтер’єр зовсім без меблів — це з одного боку яскраво виражена класика, перевірена століттями, а з іншого — екзотика в чистому вигляді. Проте жителям західних країн цілком обійтися без предметів меблів дуже складно, тому японський стиль оформлення інтер’єру пропонує свій, особливий варіант меблювання кімнат.

Щоб уявити собі японську меблі, потрібно подумки «відпиляти» ніжки у звичайного обіднього столу і стільців, ліжка та дивани. Японські меблі — це присадкуваті конструкції, низькі, але при цьому досить зручні.

Особливості японського інтер'єру

Якщо у звичайного Європейського стільця відпиляти ніжки, а стіл опустити до підлоги на кілька десятків сантиметрів, то вийде цілком традиційний японський обідній гарнітур.

Особливості японського інтер'єру

За традиційними японськими столиком сидіти на звичайних стільцях ніяк не вийде — тільки на подушках, татамі або плетених колах. До такого способу прийому їжі європейцям потрібно звикнути — на перший погляд це досить незручно

Антикварні японська меблі носить назву тансу — це незвичайні комоди на коліщатках, дорожні скрині з масивними кришками, які також можуть служити і як лавок, буфети і сходи-шафи, в яких кожна сходинка є містким скринькою.

У перекладі з японської тансу означає — «коробка», тобто звичайне місце зберігання речей, що представляють собою особливу цінність для сім’ї, надійне, містке і легко переміщується в просторі.

У японському інтер’єрі саме тансу замінюють традиційні для Європи стінки, шафи-купе і численні відкриті полиці. Навіть книги часто складаються саме в закриті скрині, щоб не захаращувати простір зайвими предметами.

Ще одна особливість японських шаф — вони мають гладкі фасади, без виразною різьблення, прикрас, малюнків і фурнітури.

Японська ліжко — це не обов’язково татамі або просто кинутий на підлогу матрац, хоча такий варіант має повне право на існування, в сучасній інтерпретації — це звичайна в цілому ліжко з узголів’ям, тільки низька і без звичних ніжок.

Японське ліжко, якщо дозволяють розміри приміщення — завжди низька і широка, традиційно розташовується в центрі приміщення і стає головним, а часто і єдиним предметом меблів

Мінімум меблів — відмітна риса японського інтер’єру

Особливість сьома — аксесуари

Як вже було сказано вище, аксесуари в японському інтер’єрі не грають головну роль, однак обов’язково присутні — без них дизайн буде виглядати незавершеним.

Такі невеликі, але значимі елементи інтер’єру можуть представляти собою мініатюри нецке, бамбукові килимки, шкатулки, віяла з зображеннями сакури, інтер’єрні ляльки в кімоно, керамічні вази, декоративні дерева бонсай, прості циновки та інші речі в східному стилі.

Особливе місце в японському інтер’єрі займають ікебани, а також ніші в стіні, в яких розташовуються особливо значимі предмети, неповторні твори мистецтва, наприклад, стародавній сувій з мудрим висловом, статуетку Будди, рідкісна ваза епохи Мінь і так далі.

Важливий нюанс — японці розміщують на одній стіні тільки одну нішу з вазою або статуєю, всього одну картину, на яку робиться основний акцент. На думку японців, повісити на стіну відразу кілька картин — все одно, що слухати одночасно кілька пісень.

Мінімум аксесуарів, кожен з яких може нести особливий сенс — ще одна особливість японського інтер’єру

Особливість восьма — філософія

Як відзначають професійні дизайнери, японського стилю властива якась незакінченість, загадка. В такому інтер’єрі кожен може знайти щось своє, трактувати ті або інші образи абсолютно по-різному. Ясність і багатослівність чужі японцям і в оформленні інтер’єрів ця характерна національна риса виявилася особливо яскраво.

Філософію японського інтер’єру можна описати як «краса в малому», без пафосу, занадто яскравих фарб і зайвих деталей.

Психологи зазначають, що квартира або будинок, оформлені в японському стилі, діють calming на всіх його мешканців, допомагають залишити за порогом всі проблеми і турботи «великого світу», відчути спокій і розслабитися в затишній обстановці.

Зазвичай японський стиль в інтер’єрі вибирають розсудливі люди, здатні бачити прекрасне в буденних, простих речах.

Перш ніж прикрашати стіну картиною або ліхтариком з рисового паперу із зображенням ієрогліфа, непогано було б дізнатися, що саме означає той чи інший символ — «просто красиві» малюнки в японському інтер’єрі зустрічаються рідко, зазвичай це написи з глибоким змістом, побажаннями добра і благополуччя

До речі, японці з допомогою ікебани, яка для європейця буде виглядати просто засохлим букетом, можуть висловити своє сьогоднішнє настрій.

Особливість дев’ята — універсальність

Японський інтер’єр дозволяє максимально ефективно використовувати простір, відмінно підходить для оформлення заміського маєтку, і для крихітній міської квартири. «Квартирне питання» в Японії стоїть дуже гостро, тому жителі цієї країни навчилися цінувати кожен квадратний метр простору, намагаючись спланувати розташування предметів меблів і функціональних зон так, щоб було комфортно всім членам родини.

Такий принцип дозволить навіть у квартирі-студії площею не більше 30 «квадратів» організувати повноцінне спальне місце, їдальню та зону релаксу. Традиційні ширми можуть служити перегородками, матраци або татамі на день ховаються у стінові ніші або в подіум, звільняючи місце для щоденних занять, а за низьким квадратним столиком на подушках зможе розміститися досить велика кількість гостей.

Японський інтер’єр в квартирі-студії дозволяє створити безліч практично непомітних місць зберігання та організувати простір таким чином, щоб вистачило місця і для щоденних занять, і для прийому гостей

Безумовно, вибір стилю інтер’єру — справа смаку власників будинку, одні надають перевагу класиці, інші — нарочито сільське кантрі, а треті впевнені, що немає нічого більш привабливим, ніж хай-тек.

Однак, не можна не відзначити, що японський стиль — один з найбільш елегантних, привабливих і легко впізнаваних з усіх існуючих напрямків дизайну інтер’єру. Його чіткі геометричні лінії, лаконічність і простота дозволять досягти головної мети кожного домовласника — створити затишне, комфортне і привабливе житло.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.