Каркасний будинок

Кожен, хто вирішує зайнятися будівництвом приватного будинку, в першу чергу опиняється перед проблемою вибору: який з технологій віддати перевагу. Поряд із загальновідомими методами зведення будинків існує з десяток інших технологій, які раніше не користувалися популярністю в силу усталених уявлень про дім і використовуваних в будівництві матеріалів, а також в силу менталітету людей і деякої недовіри до технологій, відносно новими для нашої країни, але разом з тим давно отримав популярність у західних сусідів. Одна з таких технологій – будівництво із застосуванням дерев'яних каркасних конструкцій. В Україні дана технологія застосовувалася ще в 60-х роках минулого сторіччя, але не отримала широкого поширення в епоху монументалізму, використовувалася в основному для дачних будівель. У період з кінця 80-х і аж до 2000 -х років під впливом ряду факторів утворився інформаційний вакуум – про каркасне будівництво на час забули. Але вже за кілька років, наприкінці нульових, починають з'являтися будівельні компанії, що спеціалізуються на каркасному будівництві з використанням пиломатеріалів.

Каркасний будинок

Плануючи будівництво будинку, звичайно ж, потрібно детально заглибитись у вивчення питання, незалежно від того, якому способу буде віддано перевагу. Але на етапі вибору та осмислення достатньо знайти відповіді на ключові питання про каркасні будинки: який тип фундаменту використовується для даної технології, які будівельні матеріали є ключовими в цьому будівництві, що являє собою дерев'яний каркас, вузлові рішення та облаштування місць примикання дерев'яних конструкцій, конструктивні рішення стін, покрівлі та перекриттів, які оздоблювальні матеріали використовуються та які роботи проводяться, розглянути умови, етапи й тривалість будівництва, основні параметри об'єктів із застосуванням даної технології, які визначають їх відповідність сучасним тенденціям швидкості, економності, енергоефективності та екологічності будівництва.

Етапи будівництва та основні елементи

Як і в традиційному будівництві, каркасний будинок починається з фундаменту. Будівля має невелику в порівнянні з цегляними та панельними будинками вагу, а тому відсутня необхідність заливки масивного фундаменту. В дерев'яному каркасному будівництві найчастіше застосовується малозаглиблений або, як його ще називають, полегшений стрічковий фундамент, пальовий фундамент з застосуванням бетонних паль або металевих гвинтових паль. Також можливе застосування гібридного фундаменту, що є поєднанням стрічкового і пальового фундаментів. На відстоювання стрічкового фундаменту для каркасних дерев'яних будинків потрібно не більше двох тижнів, після чого можна приступати до зведення каркаса. При використанні пальового фундаменту до зведення каркасу можна приступати одразу ж.

Каркасний будинок

Каркасна дерев'яна технологія передбачає використання широкого асортименту оброблених пиломатеріалів з дерев хвойних порід з вологістю не більше 22%. Залежно від того, в якій частині майбутнього об'єкту буде використовуватися пиломатеріал, висуваються певні вимоги до його розмірів. Так, для зовнішніх стін використовується брус розміром 140х40мм, для міжкімнатних перегородок – 90х40мм, для перекриттів застосовується матеріал з параметрами 190х40мм, а при облаштуванні покрівлі – 140х40мм.

Оскільки в Україні ще немає регламентованих норм каркасного дерев'яного будівництва, конструктивні рішення, вимоги до виконуваних робіт і матеріалів, технічне забезпечення будівельних процесів, якість робіт і культура будівництва в різних компаніях можуть істотно відрізнятися.

Наступний після фундаменту етап – зведення вертикальних стійок каркасу. Встановлюються стійки з кроком 600 мм, що робить конструкцію стійкою та стабільною. Між вертикальними стійками монтуються горизонтальні перемички, що відповідать розмірам перерізу вертикальних стійок. Зовні каркас обшивається плитами ОСБ, поверх яких накладається гідроізоляційна мембрана. Для зовнішньої обробки будинку можуть використовуватися різні матеріали. Найчастіше для облаштування фасадних покриттів застосовується штукатурка короїд, яка наноситься на фасадний базальтовий утеплювач, дерев'яні оздоблювальні матеріали з термодеревини – фальшбрус і блок-хаус, ПВХ панелі – сайдинг. У США та Європі дерев'яні каркасні будинки облицьовуються клінкерною цеглою або плиткою. Для облаштування конструкцій зовнішніх стін і утеплення об'єкта використовується базальтовий утеплювач, який укладається між вертикальними стійками на горизонтальні перемички. Базальтовий утеплювач – нетоксичний і негорючий матеріал, з високими показниками шумо- і теплоізоляції. Для перекриттів і покрівлі використовується мінеральний утеплювач на основі кварцового піску. Базальтова і мінеральна теплоізоляція всередині будинку закривається пароізоляційними мембранами, це перешкоджає поглинанню теплоізоляцією пара, що накопичується всередині приміщення. При накопиченні вологи усередині базальтового або мінерального утеплювача, знижуються його тепло- та звукоізоляційні показники.

Каркасний будинок

З внутрішнього боку стіни для виконання опоряджувальних робіт використовуються гіпсокартонні плити, монтовані на вертикальні стійки за допомогою металевого профілю. Також для обробки часто застосовуються дерев'яні матеріали: вагонка, фальшбрус і блок-хаус, які кріпляться на вертикальні стійки стінових конструкцій й алки перекриттів.

Розводка комунікацій – каналізація, холодна, гаряча вода і опалення – здійснюється по підлозі та всередині перекриттів на етапі будівництва, все пакується в спеціальні лотки та точечно підводиться до місць виводу. У разі виникнення проблем при експлуатації будинку, доступ до аварійної ділянки не є проблемою. Електрика теж прокладається усередині стіни за обробним матеріалом. Для прокладки електрики застосовується негорючий кабель, який використовується разом з гофрованим металорукавом. При виникненні проблем з проведенням доступ до проблемній ділянці забезпечується шляхом демонтажу оздоблювальних матеріалів і не складає труднощів.

Що стосується вентиляції, будинки загальною площею до 80-100 м2 не вимагають облаштування штучних вентиляційних систем, достатньо природного провітрювання, а також облаштування вентиляційних отворів з декоративними решітками або вентиляторами. Системи примусової вентиляції для великих або нестандартних будинків проектують індивідуально під кожен випадок.

Фінішне покриття покрівлі монтується на несучу частину конструкції даху, яка є елементом каркаса. Монтаж фінішного покриття покрівлі проводиться до укладання базальтового утеплювача всередину каркасних елементів стін і мінерального утеплювача між несучими балками. До внутрішнього оздоблення приступають після розведення інженерних мереж, паралельно із зовнішніми та внутрішніми оздоблювальними роботами монтуються вікна та двері.

Каркасний будинок

Обираючи компанію, яка візьме на себе будівництво вашого будинку, варто брати до уваги, що вартість будівництва будинку також буде залежати і від якості матеріалів, що використовуватимуться при будівництві та опорядженні. Економія 10-15% від вартості на етапі будівництва в подальшому може призвести до проблем в експлуатації.

Вартість зведення каркасного будинку буде значно нижчою за вартість будівництва цегельного або панельного будинку, які крім матеріальних витрат передбачають і значні витрати часу.

По завершенні будівельних робіт ділянка швидко приводиться до ладу, а відсутність потреби в великогабаритній техніці дає можливість комфортного проведення робіт на ділянках з утрудненим доступом. Каркасні будинки відрізняються підвищеними показниками енергоефективності – для повного прогрівання будинку електрикою необхідно 20-30 хвилин.

Каркасне будівництво дає можливість багатьом молодим сім'ям вже зараз переїхати у власний будинок, не чекати кілька років, поки побудується цегляна будівля, чи буде здана в експлуатацію багатоповерхівка. Як показує практика європейських країн і США, при дотриманні технологій каркасний будинок прослужить і 50, і 80 років, вимагаючи лише періодичного оновлення внутрішньої обробки.

Каркасний будинок

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.