Помилки під час встановлення системи опалення

Те, що опалювання річ серйозна відоме усім, але відомо теоретично. Коли справа доходить до будівництва будинку, про цю серйозну справу згадують, на жаль, надто пізно. Бажано починати думати про опалювання (так само як і про усі інші інженерні комунікації) ще до того як закладений перший камінь в основу фундаменту, тобто на етапі архітектурного проектування. Багато хто може заперечити, що будь-який архітектурний проект повинен містити теплотехнічну частину і, як правило, містить. Це так, але систем опалювання, побудованих по цих проектах, на щастя дуже мало, оскільки часто вони погано адаптовані до реальних умов та рідко враховують нові матеріали та передові технології.

Помилки під час встановлення системи опалення

Порада № 1 — замовте проект системи опалювання в фірми, що спеціалізується на опалюванні та, бажано, у такої, яка зможе, надалі, забезпечити вам сервісне обслуговування змонтованого устаткування системи опалювання.

Наступне, що необхідно зробити на етапі архітектурного проектування — визначити місце установки теплогенератора (котла), тип палива, на якому він працюватиме і можливість відведення продуктів згорання, тобто визначити конструкцію димаря. Будь-який казаняр розповість вам декілька історій про те, як побудували будинок, змонтували радіатори, а потім виявили, що в будинку немає димаря. Ситуація, що зустрічається набагато частіше, ніж хотілося б.

Тут необхідно зробити невеликий відступ у бік димарів та кинути камінь в город архітекторів. Хто і коли навчив архітекторів при проектуванні закладати димарі у внутрішньобудинкових перегородках завтовшки 40 см? У перегородці такої товщини нормальний димар для сучасного котла зробити неможливо!

При придбанні опалювального котла обов'язково буде поставлено питання: "А який у нього ккд"? Так от, ккд сучасних котлів більше 90 %, а отже і низька температура газів, що відходять. В процесі згорання будь-якого вуглеводневого палива утворюється вуглекислий газ (СО2) та вода (Н2О) у вигляді водяної пари. Усім відомо, що при зниженні температури, водяна пара конденсується в крапельки води і температура цієї конденсації (температура точки роси) біля 55С (для природного газу). До такої температури гази, що відходять, охолонуть на висоті 4-5 м від виходу котла, тому при висоті димаря більш 4-х метрів його недоцільно робити в цегляній кладці (без додаткових заходів щодо підвищення конденсатостійкості). Котел це не піч і не камін, і думати тут треба не про вогнетривку цеглу, а про герметичний газохід. Будь-яке паливо містить домішки, в т.ч. сірку, яка, згораючи, утворює ангідрид, а він, у свою чергу, змішуючись із водою, — кислоту. Оскільки в паливі у вигляді домішок знаходиться половина таблиці Менделєєва, то зрозуміло, що суміш кислот в димарі настільки агресивна, що здатна зруйнувати цегляну кладку повністю протягом декількох місяців.

Звідси висновок — димар в цегляній кладці робити не можна, а якщо дуже хочеться закласти димар в стіну — його перетин має бути не менше ніж 250 х 250 мм (цеглина на цеглину), в цьому випадку в отриманий канал можна помістити вкладний димар із нержавіючої сталі.

Порада № 2 — вирішуйте проблему димаря до появи проблем із димарем. Як говорить класик — "Можна цього не робити, якщо Вас не цікавить результат".
Професіонали розділяють усю систему опалювання на дві складові: власне систему (труби та радіатори) та котельню. Ці складові настільки тісно пов'язані, що викликають співчуття ті забудовники, яким одна бригада вішає радіатори, а абсолютно інша ставить котел. У результаті ніхто ні за що не відповідає, точніше одні кивають на інших, а господар мерзне. Але, почнемо по порядку.

Перше, що треба зробити при проектуванні системи опалювання — це визначитися з принципом циркуляції теплоносія: яка вона буде — природна (гравітаційна) або примусова.

Основна перевага природної циркуляції — відсутність насоса, а, отже, незалежність системи. Недоліки — істотні обмеження на геометрію трубопроводів (великі діаметри, дотримання ухилів, труднощі в регулюванні, значні обмеження на керованість окремими ланками системи, обмеження в поверховості будівлі, неможливість застосування багатьох сучасних матеріалів та технологій).

Системи опалювання з примусовою циркуляцією усе йде з точністю до навпаки, проте, такий чинник, як електрозалежність, досить часто зводить нанівець усі достоїнства. Взагалі, сьогодні більше прихильників систем на примусову циркуляцію і зважає, що природна циркуляція незабаром остаточно відійде в минуле, проте, вибір за вами. Пам'ятаєте, що від вибору способу циркуляції залежатиме номенклатура приладів, пристроїв та агрегатів які ви зможете використати у своїй системі опалювання. Вибираючи спосіб циркуляції, слід враховувати, що котли, розраховані на природну циркуляцію можуть працювати на примусовій, але котел, призначений спочатку для примусової циркуляції ніколи не зможе працювати з природною.

Радіатори опалювання

Зараз велика кількість радіаторів, практично на будь-який смак. Вибір потрібно робити, враховуючи естетичне сприйняття та матеріал радіатора.

Чавунні радіатори — дуже довговічні, але мають велику теплову інерцію, внаслідок чого насилу піддаються регулюванню радіаторними та кімнатними термостатами без відповідного регулювання температури котельної води.

Сталеві радіатори панельного типу — переваги: велика кількість типів і розмірів, хороша тепловіддача, малий вміст, добре регулюються радіаторними термостатами, мають малу теплову інерцію. Головний недолік — не виносять зливу теплоносія, не люблять відкритих систем опалювання та систем, в яких використовуються труби нестійкі до дифузії кисню повітря (наприклад, деякі види поліпропіленових труб).

Алюмінієві радіатори — займають як би проміжне положення між сталлю та чавуном, об'єднують в собі практично усі переваги та недоліки попередніх груп радіаторів. Має сенс ставити в тих випадках, коли чавун або сталь з яких-небудь причин не відповідають поставленим вимогам. Істотне доповнення — якість радіатора багато в чому залежить від фірми-виробника і якості початкової сировини.

Біметалічні радіатори — радіатори із сталевим сердечником та алюмінієвою сорочкою, розроблені для роботи при високих тисках теплоносія. Застосування в малоповерховому будівництві економічно недоцільне.

Сталеві трубчасті радіатори та конвектори — також як і біметалічні розроблені для багатоповерхового будівництва. Мають недостатню площу поверхні теплообміну, а, отже, і невисокою корисною потужністю.

Труби для систем опалювання

Труби можуть бути використані різні — сталеві (чорні та нержавіючі), мідні, пластикові, металопластикові. Тип вживаних труб залежить від проекту системи опалювання та вибирається з міркувань забезпечення заданих характеристик: гідравлічних, експлуатаційних, економічних екологічних.

Порада №3 — не потрібно змішувати кисле зпрісним, вибирайте один тип труб і на його основі будуйте систему. (Дуже часто приїхавши на об'єкт, можна точно визначити скільки фірм або бригад тут попрацювало — мідне обв'язування котла, пластикова тепла підлога, металопластикова розводка радіаторів і так далі) Краще всього використовуйте обладнання однієї фірми.

Котли системи опалювання

Про котли сказано дуже багато та ще більше не сказано. Котли — проточні накопичувальні, з атмосферними пальниками та вентиляторами, сталеві чавунні і так далі і тому подібне. Передусім, проведемо класифікацію теплогенераторів за типом енергоносія:

- електрика;
- тверде паливо;
- рідке паливо;
- газоподібне паливо;

Вибираючи котел за типом енергоносія, треба виходити з наявних можливостей, керуючись принципом доцільності.

Електрика є на будь-якому об'єкті, але чи задовольняють можливості наявної електричної мережі потребам котла? Слід враховувати, що живлення електрокотлів потужністю понад 6 кВт трифазне, а установка котлів потужністю понад 10 кВт вимагає узгодження із службами Енергонагляду. Витрати на експлуатацію систем електроопалювання перевищують витрати на експлуатацію усіх інших опалювальних систем (вартість 1 кВт/год електроенергії, а, отже, і тепловій енергії, складає 0,28 грн.). Вартість устаткування невисока та залежить від країни і фірми-виробника.

Твердопаливні котли досі не втратили своєї актуальності. До їх незаперечних переваг можна віднести невисоку ціну і можливість роботи без електрики. Недоліки — необхідність постійного контролю горіння, неможливість повної автоматизації котельної, потреба в щоденному чищенні топки котла. При експлуатації якісного твердопаливного котла вартість 1 кВт/год теплової енергії складе близько 0,15 грн., проте, більшість твердопаливних котлів мають недостатню теплоізоляцію та реальні витрати на опалювання можуть перевищити витрати на електроопалювання.

Рідке паливо (солярка). Відразу обмовимося, що розглядаються тільки котли, оснащені пальниками вентиляторів імпортного виробництва. Котли типу, що випускалися раніше, "керогаз" володіли підвищеною пожежонебезпекою і нині не виробляються. Вартість обладнання висока, експлуатаційні витрати, при сьогоднішньому рівні цін на дизельне паливо, також досить високі (вартість 1 кВт/год теплової енергії близько 0,45 грн.). Якщо є можливість використання так званого "пічного" палива, ці витрати можуть бути понижені більш ніж удвічі при незначній модернізації паливної системи. Гідністю котлів на рідкому паливі є можливість повної автоматизації котельної, за винятком заправки паливних місткостей. Теплогенератори на рідкому паливі, як правило, працюють довго і відрізняються високою надійністю за наявності нормального електропостачання і своєчасного проведення регламентних робіт.

Говорячи про котли з рідкопаливними пальниками, хочеться нагадати про те, що надійність і довговічність техніки визначається технологією виробництва та якістю конструкції самого котла та пальника. Не слід гнатися за низькою початковою ціною котла — дешево не завжди добре. З'ясуєте у постачальника, який гарантійний термін дає фірма-виробник на своє обладнання. Якщо гарантія 1 рік, поцікавтеся можливістю продовження гарантійного терміну. Деякі фірми надають заводську гарантію тільки за умови укладення договору на сервісне обслуговування і ці фірми абсолютно праві, оскільки навіть найдорожчу і надійну техніку можна "угробити" в лічені дні. Якщо гарантія виробника більша за 1 рік, а, як правило, серйозні фірми на "тіло" котла дають гарантію до 5 років, сміливо купуйте такий котел. Повертаючись до питання про ціни на котли, слід сказати, що котли, самі по собі, в порівнянні за вартістю, але існують дешеві пальники. Подумайте, чи потрібний Вам "Фольксваген" з двигуном від "Запорожця"?

Визнаним лідером у виробництві котельного обладнання є німецькі виробники та, звичайно, ціни на котли, виготовлені в Німеччині одні з найвищих, але навіть серед німецьких котлів можна говорити про певний розкид цін. Найдорожчі фірми — Viessmann і Buderus, доступніші за ціною (і не гірше за якістю) Wolf, Vaillant, De Dietrich. Серед виробників пальників можна рекомендувати такі німецькі фірми, як "Korting", "Weishaupt", "Giersch", "Elco".

Котли на газоподібному паливі набувають широкого поширення зважаючи на наявність розвиненої мережі газового постачання. Втім, будь-який котел, призначений для роботи на природному газі можна з тими або іншими втратами перевести на зріджений газ. Природний газ — в наших умовах — найдешевше паливо, але при його використанні виникає більше проблем, чим із будь-якими іншими теплоносіями. Не вдаючись до деталей, відмітимо, що тиск в наших газових магістралях істотно нижчий, ніж в Європі і відрізняється низькою стабільністю.

Пальники

Теплогенератори на газовому паливі можна класифікувати в першу чергу, за типом вживаного пальника. Пальники діляться на атмосферні та вентилятори. Котли, оснащені пальниками вентиляторів, стійкіше працюють при зниженому тиску в магістралі, але мають один суттєвий недолік — пальник вентилятора шумить. Атмосферні пальники працюють практично безшумно, але котел європейського виробництва з таким пальником нормально працює тільки у тому випадку, якщо тиск газу не нижче 150 мм. рт. ст. При зменшенні тиску до 130 мм. рт. ст. котел видає 85% потужності, що, само по собі, не так страшно. Проблема полягає в тому, що при зниженні тиску газу полум'я, як говорять фахівці, "сідає" на пальник. В результаті пальник прогорає з усіма витікаючими наслідками. З пальниками вентиляторів цього не відбувається, тому їх застосування слід вважати прийнятнішим, незважаючи на підвищений шум. Відмітимо, що котли американського виробництва більш пристосовані до наших умов (стандарти США на газифікацію набагато ближче до наших, чим європейські).

Порада №4 — вибираючи конкретну модель теплогенератора, звернетеся за консультацією до спеціаліста-эксплуататора, що займається сервісним обслуговуванням устаткування. Як правило, ці люди добре уявляють собі стан справ з газопостачанням в різних районах і зможуть застерегти вас від помилок.

Вищесказане відноситься до котлів підлогового виконання.

Настінні котли набагато краще пристосовані до низького тиску газу за рахунок використання кардинально іншого принципу нагріву. У них не відбувається послаблення полум'я, пальник не прогорає, тому настінні теплогенератори, практичніше будь-якого виробника, легко адаптуються до наших умов. Серед виробників настінного обладнання немає явного лідера — хороші котли поставляють багато європейських фірм. Дуже добре зарекомендували себе котли французької фірми Saunier Duval, німецькі Vaillant, Viessmann і так далі. Проблеми, що виникають в процесі експлуатації настінних теплогенераторів, обумовлені, як правило, не конструктивними недоліками останніх, а використанням як теплоносій всіляких рідин на основі етилгліколя (антифризів).

Етилгліколь відрізняється від води нижчою теплоємністю та підвищеною в'язкістю, що веде до перегрівання стінки теплообмінника, коксування антифризу, утворення шару нагару, і подальшого погіршення теплообміну. Проблеми ростуть як снігова лавина, котел починає перегріватися, відключатися і так далі

Порада №5 — перш ніж заливати щось в систему опалювання порадьтеся з фахівцем.

На жаль, на нашому ринку інформація для споживача подається не завжди якісно. Іноді замість теплової потужності котла, тобто тієї потужності, яку він віддає в систему опалювання, вказується потужність пальника, до якого споживачеві немає ніякої справи.

Порада №6 — купивши котел, уточніть, яка потужність заявлена в рекламній документації. Вас повинна цікавити тільки реальна теплова потужність котла.

І останнє — не нехтуйте сервісним обслуговуванням. Як і будь-яка складна техніка, опалювальні котли усіх типів потребують проведення регламентних робіт, що дозволить продовжити термін служби обладнання та запобігти зростанню споживання пального

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.