Умілець із Запоріжжя суттєво економить на опаленні будинку завдяки саморобним сонячним повітряним колекторам

Умілець із Запоріжжя суттєво економить на опаленні будинку завдяки саморобним сонячним повітряним колекторам
Олег Павловський із Запоріжжя суттєво економить на опаленні будинку завдяки саморобним сонячним повітряним колекторам.
Умілець обладнав південну стіну власного будинку приладами, зробленими з банок з-під пива, передає Телеканал «Z».
За словами Олега Павловського, на один колектор йде близько 240 пивних банок.
«Алюмінєві ємності збирав на пунктах прийому вторсировини, – розповідає умілець. – На виготовлення приладу витратив близько двох тисяч гривень».
Повітряні колектори поглинають сонячну енергію, перетворюють її у тепло, яке передається повітрю для обігріву приміщення, пояснює Олег Павловський.
«Холодне повітря з кімнати знизу потрапляє до колектора, який змонтований на фасаді будинку, і піднімаючись вверх по баночкам, гарно прогрівається і потрапляє гарячим до кімнат, – пояснює Олег Павловський. – Взимку у сонячні дні колектор нагріває повітря до 95 градусів – як результат, температура у будинку тримається на рівні 22 градусів і вище».
У похмурий день родина Павловських опалює будинок дровами, однак економія від трьох сонячних повітряних колекторів відчувається, зауважує господар.
«Торік у жовтні-грудні ми витратили 10 кубометрів абрикосових дров, – каже мешканець Запоріжжя. – Цьогоріч за той же період ми спалили 4-5 кубів тополі, тепловіддача якої у три рази менша, ніж у абрикоси».
Наразі умілець зібрав три сонячні повітряні колектори площею три квадратних метри кожен, на черзі четвертий, який буде трохи більший за попередні.
«Планую встановити 6-7 таких сонячних повітряних колекторів», – каже запорожець.
На додачу, на даху будинку Олег Павловський встановив сонячні панелі, які допомагають суттєво заощаджувати електроенергію.
«Влітку міні-СЕС генерує 250 кВт-год у місяць, – розповідає раціоналізатор. – На «сонячній» електроенергії у будинку працюють холодильник, хлібопіч, телевізор, ноутбук та інша побутова техніка».
Перехід на відновлювані джерела енергії підтримує і дружина Олега Павловського, і друзі, які називають його «Самодєлкіним». Таким прізвиськом умілець пишається.
«На досягнутому не зупинятимусь – дуже люблю працювати руками, – каже він. – До того ж свій чоловічий план я вже виконав – збудував будинок, посадив дерева, виховую сина і піклуюся про родину».

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.