Унікальний енергозберігаючий будинок на двох сотках

Унікальний енергозберігаючий будинок на двох сотках
Киянка Тетяна Ернст вирішила не обмежуватися окремими способами економії тепла, а відразу побудувала енергозберігаючий екобудинок. Тетяна поставила собі мету - жити в будинку, який не шкідливий для природи, споживає мало енергії і створює всі умови для здорового способу життя. І їй вдалося цього досягти.

КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД. П'ятиповерховий будинок Тетяни Ернст розміщений всього лише на 2-х сотках, має периметр стін 9х9 м і площу 328 кв.м. Його будівництво вона почала зі створення цілісної архітектурно-екологічної концепції. Будучи архітектором, вона розуміла, що всі особливості будівлі потрібно врахувати ще у кресленнях. Тому вона спланувала будинок так, щоб він споживав якомога менше енергії. По-перше, він з усіх боків утеплений: стіни, дах і фундамент зовні «зігріває» шар спіненого скла товщиною 24 см, а всередині - глина. По-друге, північна стіна будинку глуха - там немає вікон. А південна - максимально відкрита сонцю.

ВСЕ ВКЛЮЧЕНО. Завдяки енергозберігаючої архітектурі Тетяна економить 70-75% енергії. «У нас сонячні колектори окупилися за 2,5 року, а насос окупиться за 10-15 років при нинішній вартості газу», - підрахувала наша героїня.

СОНЦЕ НА СЛУЖБІ. Сонячні колектори встановлено у Тетяни Ернст на південній стороні даху строго під кутом 45 градусів з напрямком на «чистий» південь. Їх загальна площа - 22 кв.м, а обійшлися вони в $ 10 тис. разом з установкою.

Унікальний енергозберігаючий будинок на двох сотках


ТЕПЛО ЗЕМЛІ. Влітку мешканцям екодома повністю вистачає тепла, яке дають сонячні колектори. Проте в зимовий і демісезонний час до обігріву будинку «підключається» і тепловий насос. Взимку саме він дає 70% тепла для нагріву води та опалення будинку, а 30% - колектори. Тепло цей насос бере із землі, для чого в ній пробурені 4 свердловини (а для звичайного, неенергосберегающего будинку, довелося б робити 30 свердловин).

СТІНИ З ПІДІГРІВОМ. Найбільше в Екодомі дивує невисока температура води, необхідна для опалення - +30 градусів. А все тому, що там немає радіаторів. Всі труби для обігріву вбудовані в стіни. «Повітря в будинку ми не гріємо і не охолоджуємо - підігрів та охолодження будинку відбуваються за допомогою площин стін, - стверджує Тетяна. - Стіни випромінюють тепло взимку і холод влітку.

Зберігати постійну вологість у Екодома вдається ще й завдяки тому, що для його провітрювання не доводиться відкривати кватирки. «В ідеалі в будинку має стояти централізована система вентиляції, як у нас, - вважає Тетяна. - Наша система працює так: в кухні і ванних стоять витяжки, які забирають повітря. Він надходить у підвал, де потрапляє в рекуператор. Туди ж надходить приходить повітря з вулиці. У рекуператорі вони обмінюються енергією: вихідне повітря віддає своє тепло приходить свіжому. Таким чином, 75% енергії ми повертаємо назад у будинок безкоштовно. Свіже і тепле повітря надходить в кімнати через спеціальні отвори ».

ВИГОДА - у наявності. Завдяки істотній економії тепла і світла Тетяна Ернст не тільки не користується газом, а й витрачає мало електрики. Лічильник електроенергії, який стоїть в її будинку площею 328 «квадратів», з 4 вересня 2008 року «накрутив» лише 36 тис. кВт. Тобто споживання склало 12 тис. кіловат на рік. «Якби у мене стояли електрообігрівачі, лічильник б налічував не менше 10 тис. кВт на місяць, тобто в 10 разів більше, ніж у мене», - підрахувала Тетяна.

ЦІНИ
• Тепловий насос для екодома - $ 20 тис.
• Сонячні колектори для дому на 6 осіб з басейном - $ 10 тис.
• Сонячні колектори для дому на 4 особи без басейну - $ 3-4 тис.

• Система вентиляції та опалення - $ 4 тис.

Матеріали для теплоізоляції:
• Вспненноє скло - 3-3,5 тис. грн. за 1 куб. м.
• Екструдований полістирол - 1,5 тис. грн. за 1 куб.
Послуги архітектора - 10% від кошторисної вартості будинку.

Источник: http://www.kanzas.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.