ПОСМІШКА ЗРОБИТЬ ТРЕНУВАННЯ ЛЕГШИМ

ПОСМІШКА ЗРОБИТЬ ТРЕНУВАННЯ ЛЕГШИМ
Так ось, у науки є свої докази, що японський письменник мав рацію. Річард Меткалф, викладач Університету Суонсі, провів експеримент, який показав, що навмисна посмішка допомагає знизити зусилля під час тренування в порівнянні з навмисно похмурим виразом обличчя.

24 досвідчених бігуна робили чотири інтенсивних пробіжки, по шість хвилин кожна. Між пробіжками була двохвилинна перерву. Кожен учасник експерименту також одягав спеціальну дихальну маску, яка дозволяла визначити кількість споживаного ними кисню.
Під час кожного забігу спортсмени або посміхалися, або хмурились, або намагалися навмисно розслабити руки і верхню частину тіла, або ж зосереджувалися на чомусь звичному для себе. Це дозволяло з’ясувати, скільки енергії використовував бігун.

Після кожного забігу учасники експерименту самі оцінювали свій стан, в тому числі – необхідні для майбутнього забігу зусилля.

Бігуни також відзначали, що їм було тяжче, коли вони бігли насупленими, ніж при бігу з посмішкою або з розслабленими руками і верхньою частиною тіла.

Результати

Учасники витрачали найменше енергії, коли бігли з посмішкою: це робило їх на 2,8% ефективнішими, ніж біг з похмурим обличчям і на 2,2% ефективніше – в порівнянні з їх звичайним емоційним станом.

Такої кількості зекономлених зусиль може бути досить, щоб очікувати значних поліпшень результатів під час змагань.

Втім, незрозуміло, як довго потрібно посміхатися, щоб ефект подіяв на довгих дистанціях.

Наприклад, відомо, що один з кращих марафонців сучасності Еліуд Кіпчоґе практикує періодичні 30-секундні посмішки. Але, можливо, потрібно посміхатися весь час, поки біжиш? Також не зрозуміло, чи допомагає цей прийом в інших видах спорту.

Проведений експеримент приводить нас до таких висновків:

– Будь-яка стратегія, завдяки якій тренування здається атлету легким, позитивно позначається на витривалості. Маніпуляції з особою – одна з таких стратегій.

– Посміхаючись і час від часу розслаблюючи плечі і руки, ми покращуємо економічність бігу. Це швидкий і найпростіший прийом розслабитися, в той час як інші практики ще зажадають якогось часу на освоєння.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.