Восени ціни зростуть на всі продукти: хліб, овочі та м'ясо коштуватимуть, як делікатеси

Восени ціни зростуть на всі продукти: хліб, овочі та м'ясо коштуватимуть, як делікатеси
Аграрії прогнозують значне подорожчання всіх продуктів уже восени цього року. Вони будуть змушені підвищувати ціни через дорогі ресурси.

А якщо ж і врожай зберуть небагатий, то овочі, фрукти та хліб можуть коштувати, як делікатеси, повідомляє ЗІК.

Цього року аграрії не засівають усіх запланованих площ через дорогі міндобрива та бензин.

"Підвищення собівартості буде однозначно. Якщо щодо овочів, то це, в першу чергу, цибуля, капуста і картопля", - розповів аграрний експерт Іван Стефанишин.

Фермери розповідають: майже кожного року вони опиняються у глухому куті. Їм рекомендують не підвищувати цін, проте додаткових дотацій не дають. Відтак, або продукція стає дорогою для покупців, або ж збитків зазнають самі аграрії.

"При вартості понад 4 тис. грн тонни аміачної селітри і вартості пального, яка сягає вже 14 грн за літр, - а вартість засобів захисту рослин, яка напряму пов'язана з валютою, бо її купують за кордоном, тобто вона зросла вже на 20% у гривневому еквіваленті, - це серйозна ноша і ризик, які лягають на плечі аграріїв", - зауважив голова Асоціації фермерів Львівщини Ярослав Кардаш.

Дорожчатиме усе без винятку, кажуть експерти. Зокрема, вже до кінця літа суттєво більше коштуватимуть молочні продукти і м'ясо.

"У попередні періоди були хороші врожаї і ми могли бачити картоплю по 2-3 грн, тепер ми можемо прогнозувати, що картопля буде по 10-12 грн на кінець літа на початок осені. І ми ж не знаємо, яким буде урожай", - каже економічний оглядач Андріан Фітьо.

"Минулого року рентабельність м'яса великої рогатої худоби - мінус 46%. Тобто зрозуміло, що із м'ясом будуть колосальні проблеми. І це вже буде в другій половині цього року. Ціни будуть високі", - прогнозує Стефанишин.

Тож експерти радять запасатися овочами, щойно зберуть перший врожай. Однак за високих цін це буде по кишені не всім.

Як повідомлялося раніше, в Україні вже подорожчали фрукти, алкоголь і техніка через інфляцію, яка в березні становила 2,2%.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.