Субсидії українцям надаватимуть автоматично

Субсидії українцям надаватимуть автоматично
Створення такої системи субсидування зажадав прем'єр-міністр Азаров.

Прем'єр-міністр України доручив міністру соціальної політики, першому віце-прем'єру Сергію Тігіпку розробити автоматизовану систему за призначенням субсидій громадянам Україні. Розпорядження було дано Тігіпка на засіданні Кабінету міністрів, повідомляє ГолосUA.

На думку Азарова, українці часто «соромляться» оформляти субсидії. «Тому зайвий раз постало питання до Міністерства соцполітики: чому впроваджена нами система надання житлових субсидій не діє автоматично, як ми припускали? Я вимагаю постійно проводити обстеження домогосподарств та уточнювати перелік одержувачів субсидій, ініціювати допомогу людям, які самі соромляться звертатися за неї », - зазначив прем'єр-міністр.

Очевидно, що обстеженням домогосподарств проблеми не вирішити і автоматизації не досягти. Крім того, крім субсидій на оплату комунальних послуг в Україні існує ще безліч пільг - як підрахував народний депутат Валерій Коновалюк, їх більше 2000 видів!

На сьогоднішній день в країні живе 13 млн людей, які мають на них право. Щорічно на відшкодування пільг та субсидій з бюджету йде від 30 до 35 млрд гривень. У поточному році ці витрати зросли ще більше: у 2011-му пільги та субсидії «з'їдять» 43 млн бюджетних гривень!

При цьому левова частка цих коштів осідає в кишенях чиновників або ж іде на «погашення» пільг особам, які користуються ними, не маючи статусу пільговика. Для того, щоб заощадити бюджетні кошти і зробити надання преференцій адресним, пільги необхідно систематизувати і класифікувати - ця робота вже зроблена. Черговим кроком має стати запровадження електронної ID-картки. діючий прототип електронної карти вже існує. Він розроблений групою українських фахівців (компанії «Автор», консорціуму «ЄДАПС», Пенсійного фонду, НБУ, наукових інститутів і так далі). Більш того, документ створено з застосуванням виключно національних розробок.

«У результаті реалізації програми питома вага державних коштів, що виділяються на соціальний захист малозабезпеченим верствам населення, повинен збільшитися з 23% до 50%. Впровадження прозорої системи розподілу соціальних пільг забезпечить економію бюджету України від 5 млр дгрн до 10 млрд грн щорічно, а соціальна допомога стане адресною », - упевнений народний депутат Валерій Коновалюк. Він є співавтором законопроекту № 8507 «Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України», який передбачає забезпечення українців біометричними закордонними паспортами, електронними ID-картами, а також впровадження низки інших документів.

У функціональному арсеналі електронної карти будуть можливості з обліку, визначення та розрахунку пільг, належних її власнику; всі необхідні для пенсійного забезпечення функції; платіжний додаток; інструмент для обліку медичних послуг і так далі. В цілому ж, за словами представників групи розробників проекту електронної карти, в концепції будуть використовуватися всі вітчизняні технічні рішення в цій галузі, якими володіє Пенсійний фонд, Міністерство соцполітики і так далі.

В даний час, як повідомляв «Багнет», тривають цілком успішні експерименти в різних областях України по впровадженню пілотних проектів електронного обліку пільг.

Источник: http://realt.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.